back to top
23.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

23.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Π. Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη δεν είναι για όλους, πρέπει να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή

Διαβάστε επίσης

Το περασμένο Σάββατο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είπε το «ναι» προκειμένου η κολχικίνη, ένα φάρμακο γνωστό εδώ και χρόνια και το οποίο την τελευταία δεκαετία έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς στα πλαίσια κλινικών μελετών συμπεριλαμβανομένων μελετών για την COVID-19, να ενταχθεί στο πρωτόκολλο θεραπειών για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

Για το κατά πόσον μπορεί η κολχικίνη να αποδειχτεί αποτελεσματική ως προς την πρόληψη της εξέλιξης του κορονοϊού, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε, φαίνεται πως η κολχικίνη μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της νόσου ειδικά σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι μεγάλης ηλικίας: «Οι κλινικές μελέτες δείχνουν μείωση 25% της θνητότητας σε περίπτωση χρήσης της κολχικίνης, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε στην πράξη, δηλαδή στην ευρεία χρήση του φαρμάκου».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το εν λόγω φάρμακο δεν είναι πανάκεια, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που απαγορεύεται να το λάβουν και πως επιβάλλεται να χορηγείται με ιατρική συνταγή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του COVID-19, σημείωσε ότι για να είναι κάποιος καλυμμένος σε ποσοστό 95%, πρέπει να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 7-10 μέρες από τη δεύτερη: «Στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να κολλήσει κανείς τον ιό. Ωστόσο, δε θα εμφανίσει σοβαρή νόσο, αλλά εάν έρθει σε επαφή με τον ιό, ίσως τον μεταδώσει σε άλλο άνθρωπο», είπε.

Επίσης, εξήγησε ότι για να επιστέψουμε σε μια μορφή κανονικότητας, θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες μαζικού εμβολιασμού από τη δεύτερη δόση: «Πρέπει να πιάσουμε τη λεγόμενη “ανοσία αγέλης”. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι γι’ αυτό, εάν τα πράγματα πάνε καλά».

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, τόνισε ότι με το βρετανικό στέλεχος του ιού η νόσος γίνεται πιο μεταδοτική όπως η βαρύτητα της νόσου και η θνητότητα βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

«Πρέπει όλα τα κράτη της Ε.Ε. να αξιολογούν τα κρούσματα με μεταλλαγμένο στέλεχος για να δούμε σε τί ποσοστό υπάρχει στην κοινότητα, ώστε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Τέλος, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας ότι έαν προλάβει ο πλανήτης να εμβολιαστεί και να αποκτήσει την ανοσία αγέλης, οι μεταλλάξεις του ιού δεν θα μας επηρεάσουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα