12.4 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

12.4 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Σ. Ζαχαράκη: Tο 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με αργά ίσως, αλλά σταθερά βήματα

Διαβάστε επίσης

«Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με αργά ίσως, αλλά σταθερά βήματα» επεσήμανε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας, διαδικτυακά, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι η πανδημία έπληξε κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας και την καθημερινότητα όλων και προκάλεσε «ελλείμματα» στην παραγωγική ζωή, στην οικονομία, στα δικαιώματα, γενικώς σε κάθε ανθρώπινη επαφή και δραστηριότητα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι, προοδευτικά, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο για όλους.

«Έχω την αίσθηση, όμως, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αυτόν που οδηγεί και πάλι στο φως μακριά από την κρίση, στην ελευθερία, αλλά και στην κανονικότητα, με σύμμαχους βέβαια τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα στο 2020, αλλά και το αγαθό που αλλάζει τα πάντα: Το εμβόλιο» είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε :

«Ναι, είναι δύσκολη η συνέχεια. Και η μάχη απέναντι στον covid-19 δεν είναι μαραθώνιος, μοιάζει περισσότερο σαν μια άσκηση ορειβασίας. Και μαζί ξεπερνάμε μια μικρή κορυφή κάθε μέρα ατενίζοντας την ψηλότερη κορυφή και κάθε μέρα ατενίζουμε μια μικρή νίκη και προετοιμαζόμαστε. Προετοιμάζουμε την τελική νίκη, στη ζωή μας, στην οικονομία και στην κοινωνία. Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με αργά ίσως, αλλά σταθερά βήματα. Με προσοχή, με μέτρα, αλλά και με τη δύναμη που προσφέρουν τα διδάγματα της κρίσης».

Αναφερόμενη στον τουρισμό, η κ. Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει «ισχυρές βάσεις» και το «απόθεμα δυναμικής» για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Σημείωσε, για την προηγούμενη χρονιά, το «διαβατήριο εμπιστοσύνης», που μετέφεραν οι επισκέπτες της χώρας μας στις δικές τους χώρες, μιλώντας για «τις συνθήκες ασφάλειας τις οποίες έζησαν» και για μια χώρα, την Ελλάδα, «που τηρούσε απαρέγκλιτα τους κανόνες» προφύλαξης από τον κορονοϊό και πρόσθεσε:

«Αναδείξαμε την Ελλάδα σε υγειονομικά ασφαλή προορισμό. Και όλα αυτά, που προανέφερα, είναι πολύτιμες, υπερπολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ήδη παίρνει η ελληνική πλευρά σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, για το οποίο, όπως είπε, συζητούν καθημερινά όλο και περισσότερες χώρες και οργανισμοί. Επίσης, υπογράμμισε τις επαφές που έγιναν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την ένταξη σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του, ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μέσω και υποτροφιών, αλλά και την εξασφάλιση της διοργάνωσης του πρώτου συνεδρίου της διαδικτυακής τουριστικής εκπαίδευσης του ΠΟΤ.

Στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης σημείωσε τις πρωτοβουλίες για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τις νέες αναδυόμενες ανάγκες της τουριστικής αγορά, με ειδικότητες «που ενσωματώνουν στον τουρισμό χαρακτηριστικά του ψηφιακού μετασχηματισμού» για έναν «κλιματικά ουδέτερο τουρισμό» και για την εξειδίκευση σε ειδικές μορφές τουρισμού. Αναφέρθηκε, σε πρόγραμμα που τρέχει ήδη για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διεύρυνση των πόλεων, αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων.

«Δε μένουμε, λοιπόν, αδρανείς σα χώρα, κάθε άλλο. Σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε σε όλους τους τομείς του τουρισμού, την εποχή που θα ζήσουμε, αλλά και την εποχή μετά τον covid -19».

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι παρά τις αντιξοότητες ο ελληνικός τουρισμός «στάθηκε όρθιος», χάρη στις προσπάθειες και των ανθρώπων του και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου για τη συνέχιση της στήριξης του κλάδου. «Όλα αυτά μας δίνουν την αίσθηση να συλλογιστούμε, πως θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» είπε η υφυπουργός.

Για την Θεσσαλονίκη, η κ. Ζαχαράκη, ανέφερε ότι «μπορεί να αποτελέσει κόμβο ιατρικού τουρισμού» για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσόγειου, καθώς και γαστρονομικού και συνεδριακού τουρισμού, αλλά και προορισμό city brake και συνεχάρη τις προσπάθειες της περιφέρειας και των δήμων σε αυτή την προοπτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα