back to top
23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ανδρέας Λοβέρδος: Τα πολιτικά κόμματα δεν υποθάλπουν τη βία, αλλά την εκμεταλλεύονται και εκεί βρίσκεται η πολιτική τους ευθύνη

Διαβάστε επίσης

 

«Τα πολιτικά κόμματα δεν υποθάλπουν τη βία, αλλά την εκμεταλλεύονται κι εκεί βρίσκεται η πολιτική τους ευθύνη» δήλωσε ο βουλευτής και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, για τα επεισοδιακά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και τη σχέση των κομμάτων με τη βία.

Και πρόσθεσε «Συνειδητά ή ασυνείδητα, ορισμένες φορές τα κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη βία, μετέχοντας στα παιχνίδια της, που όμως δεν βγαίνουν ποτέ σε καλό. Στην αρχή ενός γεγονότος, εύκολα εμπλέκονται καταδικάζοντάς το ή τουλάχιστον κάποιες πλευρές του για να αποσυρθούν στη συνέχεια, με διακηρύξεις κατά της βίας.
…Δεν είναι καλό όταν προσπαθούμε να εξάγουμε κομματικό όφελος από τέτοια γεγονότα. Εάν ήμασταν ομόφωνοι απέναντί τους, θα ήταν αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση.
….Το περιστατικό ανεπίτρεπτης αστυνομικής βίας την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη και η απόπειρα δολοφονίας που ακολούθησε την Τρίτη, ερέθισαν κάθε δημοκρατικό πολίτη. Για την περίπτωση της Νέας Σμύρνης υπάρχουν ευθύνες ενός ανθρώπου που δεν λειτούργησε μέσα στα όρια του νόμου, όπως φαίνεται, και οι έρευνες θα οδηγήσουν στο συμπέρασμα για το τι συνέβη. Καταλήξαμε όμως να είμαστε διασπασμένοι.»
.Στις Δημοκρατίες, όπως διδάσκει η νομική επιστήμη, υπάρχει η έλλογη, ρυθμισμένη βία, την οποία μπορεί να ασκεί το κράτος και τα όργανά του. Οι δυνάμεις καταστολής, όπως η Αστυνομία. Όταν όμως ξεπερνά τα όρια, υπάρχει έλεγχος και στη συνέχεια επιβολή πειθαρχικών ή ποινικών κυρώσεων. Το να προκαλείται πολιτική κρίση από τέτοια περαστικά, δεν βοηθά.»

Όπως εξήγησε «Η κατάσταση μετά τη Μεταπολίτευση, ιδιαίτερα την τελευταία δωδεκαετία με την οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τώρα πλέον με την πανδημία, έχει ωθήσει στο σχηματισμό μιας ομάδας ανθρώπων, ενός τμήματος της κοινωνίας που ξεφεύγει από τη λογική και τους κοινούς κανόνες» εκτιμώντας πως «Είναι σοβαρό, που συνιστά κάτι περισσότερο από μία εκδήλωση βίας.»

Αναφερόμενος γενικότερα στα βίαια γεγονότα, ο κ Λοβέρδος είπε πως δημιουργείται η αίσθηση πολιτικής τους κάλυψης από πολιτικά κόμματα. «Για παράδειγμα, το γεγονός ότι νεολαία πολιτικού κόμματος μετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, δημιουργεί την αίσθηση πολιτικής κάλυψης.»

Σε ερώτηση για την αυριανή, συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία, εκτίμησε πως δεν αναμένει να προκύψει κάτι ουσιαστικό, κάνοντας λόγο για παράλληλους μονολόγους και έλλειψη πολιτικής βούλησης.
« Έχει γίνει πολλές φορές αυτή η συζήτηση μεταξύ του κ Μητσοτάκη και του κ Τσίπρα χωρίς να γίνει κάτι. Είναι παράλληλοι μονόλογοι. Οι κομματικές παρεμβάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, δεν έδειξαν ότι υπάρχει βούληση να γίνει κάτι. Περίμενα από τον Πρωθυπουργό στο μήνυμά του την Τρίτη να μιλήσει και για τα γεγονότα της Κυριακής. Δεν ήταν σωστό.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα