back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γ. Κωτσιόπουλος: Εκτός του Συστήματος Υγείας από αύριο περίπου 10.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί

Διαβάστε επίσης

Εκπνέει η προθεσμία για τους υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας και οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, και όπως έχει τονίσει επανειλημμένως η κυβέρνηση, από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, όσοι δεν το έχουν προγραμματίσει εγκαίρως, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα οφείλουν να επιστρέψουν τον μισθό τους, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως όταν επιστρέψουν θα παραμείνουν στην ίδια θέση.

Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε υγειονομικούς αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο οποίος και επανέλαβε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και πως για όσους προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους μετά την προθεσμία που έχει δοθεί, θα υπάρξει άμεσα διοικητική πράξη και θα επιστρέψουν σε θέσεις που θα ορίσει η υπηρεσία τους και όχι σε αυτές που κατείχαν έως τώρα.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, εκτίμησε ότι από αύριο πρόκειται να μείνουν εκτός του Συστήματος Υγείας περίπου 10.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Είχε δοθεί αρκετός χρόνος σε όλους τους υγειονομικούς να κλείσουν το ραντεβού τους. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δέκα ημέρες. Έχουμε ξεπεράσει σε εμβολιασμένους υγειονομικούς, το 80% στο νοσηλευτικό προσωπικό και το 90% στους γιατρούς.

Έχουμε εντοπίσει που πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα με τις αναστολές και τα νοσοκομεία έχουν προετοιμάσει τις λύσεις, όπου δημιουργηθούν κενά. Εμείς δε θέλουμε να χάσουμε κανέναν, όλοι έχουν προσφέρει, αλλά χρέος της πολιτείας είναι να προστατεύσει πρώτα τις ευάλωτες ομάδες που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους συμβεί κάτι από έναν ανεμβολίαστο υγειονομικό», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ίσως δημιουργηθεί θα αφορά στους νοσηλευτές και προανήγγειλε συγχωνεύσεις κλινικών και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για διοικητικές υπηρεσίες, προκειμένου να καλυφθούν κενά και ελλείψεις που ενδεχομένως προκύψουν σε τομείς όπως η σίτιση, η φύλαξη ή οι τεχνικές υπηρεσίες.

Επίσης, ανέφερε ότι από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί για λίγες ημέρες η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το «καμπανάκι» για το ΕΣΥ έχει ήδη χτυπήσει, χαρακτηρίζοντας την πορεία της πανδημίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όμοια με εκείνη που αντιμετωπίσαμε στα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

«Ήδη εκτελούμε επιχειρησιακά σχέδια για την αύξηση κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται πάνω από 2.200 ασθενείς με κορονοϊό και αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι εμβολιασμένοι. Σε ποσοστό 85%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν άτομα άνω των 40 ετών».

Τέλος, επισήμανε ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για την επάνοδο στην κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός.

«Εάν αυξηθεί στις επόμενες εβδομάδες το ποσοστό εμβολιασμένων, θα προστατευτεί και το Σύστημα Υγείας και όλοι μας. Υπάρχει χρόνος εν όψει φθινοπώρου για να εμβολιαστούμε. Υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων σε όλη τη χώρα. Να μη ξεχνάμε πως ακόμη και αν κολλήσουμε τον ιό, αν είμαστε εμβολιασμένοι, δεν θα νοσήσουμε βαριά».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα