back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ε. Φιλόπουλος: Ζωτικής σημασίας για τον καρκίνο του μαστού, ο προληπτικός έλεγχος

Διαβάστε επίσης

O Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου στο μαστό, με την πρόληψη μέσω της έγκαιρης διάγνωσης, να αποτελεί ζωτικής σημασίας επιλογή και την καλύτερη θεραπεία.

Ο γυναικείος καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαγνωσμένος στον κόσμο, με 2,3 εκατ. εκτιμώμενα νέα κρούσματα. Στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 το χρόνο, οι θάνατοι σε περίπου 1.600 και σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

«Είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν σε σχέση με τον καρκίνο του Μαστού. Έχει πάψει σε μεγάλο ποσοστό να αποτελεί απειλή για την ποιότητα και διάρκεια της ζωής, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και οι θεραπευτικές μέθοδοι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα» ανέφερε στον Αθήνα 984, ο χειρουργός και πρόεδρος ης Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Σε συνέντευξή του στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, επικαλούμενος διεθνή δεδομένα, είπε πως «ο καρκίνος του μαστού είναι ο νούμερο 1 καρκίνος, παγκοσμίως, λόγω μείωσης του καπνίσματος. Στη χώρα μας, έρχεται πρώτος ο καρκίνος του πνεύμονα και τρίτος ο καρκίνος του μαστού.»

Επισήμανε την αξία του προληπτικού ελέγχου, υπογραμμίζοντας πως ο εντοπισμός ευρήματος καρκίνου ή ψηλάφησης όγκου στο στήθος, υποδηλώνει την ύπαρξη της ασθένειας χρόνια πριν από την εκδήλωσή της. «Καλύτερη εξέταση είναι η μαστογραφία, ο προληπτικός έλεγχος. Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές σε ένα πρώτο στάδιο, καθώς δίνουμε μεγάλη προσοχή στην προσυμπτωματική, πρόωρη ή αλλιώς έγκαιρη διάγνωση.»

Για τα ενδεχόμενα αίτια της ασθένειας, ο κ Φιλόπουλος είπε πως δεν υπάρχει αιτιολογικός παράγοντας στον οποίο να μπορούμε να τα αποδώσουμε. «Ο καρκίνος του Μαστού είναι κληρονομικός σε ποσοστό 5% λόγω ύπαρξης κάποιων γονιδίων, ένα μικρό ποσοστό επηρεάζεται από άλλους παράγοντες όπως οι ακτινοβολίες στον θώρακα σε νεαρή ηλικία, ενώ ρόλο παίζουν η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και η ορμονική ισορροπία. Ο σποραδικός τυχαίος καρκίνος θα αυξάνεται συνεχώς, αλλά επειδή δεν μπορούμε να τον προλάβουμε, βασιζόμαστε στην έγκαιρη διάγνωση.»

Χαρακτήρισε μακροχρόνιας διαδρομής το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού» από πλευράς Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και έκανε ξεχωριστή μνεία στον δωρεάν μαστολογικό έλεγχο μέσω χορηγιών και από ιδιωτικές εταιρίες.

«Τα τελευταία 15 χρόνια, με τις δύο μονάδες μαστογράφου που έχουμε και χορηγό την εταιρεία καλλυντικών Estée Lauder Hellas, επισκεπτόμαστε πολλές απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές, ακόμα και νησίδες, προσφέροντας δωρεάν μαστολογικό έλεγχο στους ενδιαφερόμενους, μέσω μαστογραφίας. Χωρίς να επιβαρύνουμε το κράτος, ούτε τους πολίτες, διότι μας στηρίζουν ιδιωτικές εταιρείες. Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι ευάλωτοι ή διακατέχονται από αίσθημα φόβου ή άγνοιας, αν βρεθεί κοντά τους η μονάδα θα επιλέξουν να εξεταστούν προληπτικά.»

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://cancerhellas.org/
210.38.26.600 ή 215.215.1650

Σ.Σ. Η διενέργεια μαστογραφίας συνιστάται μετά την ηλικία των 45- 50 ετών ή και νωρίτερα εφόσον υφίστανται οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό ή άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Κλασικές θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου στο μαστό, πέραν της μαστεκτομής, συνιστούν η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, δηλαδή η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών από το στόμα ή ενδοφλεβίως, σε διάφορους συνδυασμούς). Επίσης, η ορμονοθεραπεία και τις βιολογικές θεραπείες.
Οι πρόσφατες εξελίξεις πάντως στην ιατρική έρευνα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους ογκολόγους με περισσότερο στοχευμένες θεραπείες, που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή ιστό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα