back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Α. Κόπτσης: Τα σχολεία μας πρέπει να μείνουν ανοικτά, με υγιείς μαθητές και δασκάλους – Φροντίζουμε για όλα τα απαιτούμενα μέτρα

Διαβάστε επίσης

30-01-2022

Ανοίγουν και πάλι από αύριο τα σχολεία της χώρας που έμειναν κλειστά λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο, ωστόσο διασαφηνίζει ότι η ευθύνη καθαρισμού από τον παγετό ανήκει στους κατά τόπους δήμους και τις περιφέρειες, που θα αποφασίσουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ασφαλούς προσέλευσης στις αίθουσες.

«Εκτιμούμε πως αύριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία. Σε μερικές μόνον περιοχές, αναμένονται οριστικές αποφάσεις από πλευράς Περιφέρειας και Δήμων στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα αναστολής και επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων.
Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει σχετική σύσκεψη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και στη Μαρία Παύλου.

«Μόλις μας ανάψουν το πράσινο φως, είμαστε έτοιμοι με τις αίθουσες ανοικτές, καθαρές, με θέρμανση και αντισηπτικά για την ασφάλεια μαθητών και διδακτικού προσωπικού» πρόσθεσε.

*Για τα σέλφ τεστ

Στο μεταξύ, όλοι οι μαθητές καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να προσέλθουν την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στα σχολεία, έχοντας κάνει self τεστ.
Όλη την εβδομάδα (από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου) καλούνται να κάνουν 3 self test έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/1), της Τρίτης (1/2) και της Παρασκευής (4/2).

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ, με δική τους επιβάρυνση. Το ράπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/1) και της Παρασκευής (4/2) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σέλφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (1/2).

Στα άλλα σχολεία που λειτούργησαν κανονικά την περασμένη εβδομάδα ή που ήταν σε αναστολή λόγω κακοκαιρίας, αλλά επαναλειτούργησαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή με σέλφ τεστ, εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία δύο ελέγχων την εβδομάδα, προ της προσέλευσης την Τρίτη (1/2) και την Παρασκευή (4/2).

Σύμφωνα με τον κ Κόπτση «θα είναι καθολικός ο έλεγχος με ράπιντ ή σέλφ τεστ για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς, στα τμήματα όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα κορωνοϊού, με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς». Όπως ανέφερε «αν και μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχαμε 25 χιλιάδες θετικές διαγνώσεις στα σχολεία, φτάσαμε στις 8 και στις 6 χιλιάδες, ενώ διαρκώς καταγράφεται μείωση».

*Σε σχέση με την τηλεκπαίδευση

Ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισε πολύτιμο εργαλείο την τηλεκπαίδευση σημειώνοντας ότι δούλεψε πολύ καλά σε περιόδους καταλήψεων, ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως και στην πανδημία. «Είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος όταν δεν είναι δυνατή η δια ζώσης διδασκαλία» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για «καθολική συμμετοχή 98,5 % στα 28.000 σχολικά τμήματα που ήταν σε αναστολή λόγω των καιρικών συνθηκών»

*Για τις απουσίες

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες των μαθητών από την τηλεκπαίδευση των τελευταίων ημερών, εφόσον οφείλονται σε αντικειμενικούς λόγους, όπως πχ διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι γονείς μαθητών που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση, καλούνται να στείλουν σχετικό έγγραφο στα σχολεία εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην αδυναμία, όπως πχ ότι το σπίτι δεν είχε ρεύμα, ούτε σύνδεση με το ιντερνέτ εκείνες τις ημέρες.

Ο κ Κόπτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης σχολικών νοσηλευτών στα 14 χιλιάδες σχολεία της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο την ύπαρξη υπεύθυνου covid σε κάθε σχολική μονάδα.

«Οι εκπαιδευτικοί κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά. Τα σχολεία μας πρέπει να μείνουν ανοικτά με υγιείς μαθητές και δασκάλους και φροντίζουμε να πάρουμε όλα τα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα