back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Χ. Κασίμης: Η απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης είναι μπροστά μας

Διαβάστε επίσης

«Η απειλή  μιας επισιτιστικής κρίσης είναι μπροστά μας» δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιάννη Θεοδόση, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Κασίμης.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι θα υπάρχει μια δυσκολία τα επόμενα δύο χρόνια σε ότι αφορά και στην διαθεσιμότητα  αλλά και σε αυτό που ονομάζουμε προσβασιμότητα σε λογικές τιμές  στα αναγκαία για τη διατροφή των πολιτών» ανέφερε.

‘Ήδη παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, είπε ο κ. Κασίμης και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τιμές των σιτηρών.
«Στα σιτηρά από τις αρχές του χρόνου εμφανίζεται μια αύξηση της τάξης του 55% Την ημέρα που ανακοίνωσε η Ινδία ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές της ανέβηκαν οι τιμές κατά 6%  μόλις σε μια ημέρα».
 
Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα της χώρας μας, ο κ. Κασίμης τόνισε ότι αφού πρώτα μάθουμε ποια είναι θα πρέπει να τα αυξήσουμε-κάτι που ακόμα και αν επιτευχθεί, θα γίνει σε υψηλές τιμές-  και να δώσουμε κίνητρα για να αυξηθούν οι καλλιέργειες στα ελλειμματικά προϊόντα, το οποίο όμως εκτίμησε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια.
 
«Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια είναι η κατάσταση των αποθεμάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι αφενός η πρόσβαση στις αγορές- και εάν αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε τις αναγκαίες ποσότητες- και αφετέρου σε τι τιμές θα εξασφαλίσουμε αυτά τα προϊόντα και εάν ο καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει τα βασικά»
Τέλος σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2022 δεν πρόκειται να πέσουν οι τιμές, ούτε καν να σταθεροποιηθούν.
 
«Ακόμα και αν καταφέρουμε- στα πλαίσια της Ευρώπης- να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες, θα έχουμε σοβαρές αυξήσεις στις τιμές».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα