back to top
16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γ. Κωσταντέλλος: Η φωτιά στο Πανόραμα Βούλας δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος

Διαβάστε επίσης

Για την επόμενη ημέρα της φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε στο Πανόραμα της Βούλας αλλά για όλα όσα συνέβησαν τις κρίσιμες ώρες, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

«Η φωτιά οριοθετήθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής όταν και πραγματοποιήθηκαν και οι τελευταίες ρίψεις νερού. Ήταν ένα πολύ δύσκολο 36ωρο. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές του συστήματος. Υπάρχουν ζημιές και πρέπει να ληφθούν συμπεράσματα και να πάρουμε μαθήματα όλοι οι εμπλεκόμενοι», ανέφερε.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, σημείωσε ότι η φωτιά ελέγχθηκε με μεγάλη δυσκολία, καθώς το φαινόμενο ήταν έντονο και οι άνεμοι, όπως και η γεωμορφολογία της περιοχής, συνετέλεσαν στο να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να δυσκολέψει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «το κακό ξεκίνησε νωρίς φέτος» και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως λόγω της κλιματικής κρίσης θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά πολύ μεγάλης έντασης και έκτασης περιστατικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι τα μέσα και η γνώση που διαθέτουμε μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με επάρκεια. Πρέπει πλέον ο σχεδιασμός να γίνει βάσει των νέων δεδομένων».

Σύμφωνα με τον κ. Κωσταντέλλο «έγιναν προσπάθειες να μην υπάρχουν εγκλωβισμένοι και διατάχθηκε εκκένωση της περιοχής», ενώ σημείωσε ότι «οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες».

Επισήμανε ως ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει καθαρισμός των οικοπέδων για αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, χαρακτηρίζοντας «ανύπαρκτη» την οικονομική δυνατότητα που διαθέτουν οι Δήμοι ως προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τα ιδιωτικά οικόπεδα καθαρίζονται κάθε χρόνο, περίπου στο 20%. Παρά το γεγονός ότι στέλνουμε σχεδόν 5.000 συστημένες επιστολές στους ιδιοκτήτες, το αρχείο που διαθέτουμε είναι απαρχαιωμένο ενώ και το Κτηματολόγιο που έχει τα στοιχεία, δεν τα δίνει στους δήμους μαζικά ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν.

Επίσης, πολλοί εκ των ιδιοκτητών, δεν μένουν στην περιοχή, επομένως, αδιαφορούν.

Λαμβάνουμε από το κεντρικό κράτος 58.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτές τις δράσεις. Όμως, το κόστος για αγορά και τη συντήρηση των οχημάτων, τις αποψιλώσεις, την πρόσληψη προσωπικού, σε ότι αφορά στον δικό μας Δήμο, υπολογίζεται σε 600.000-700.000 το χρόνο, από ίδιους πόρους. Η οικονομική δυνατότητα που έχει ένας Δήμος για να καθαρίσει όλα τα αδόμητα οικόπεδα, είναι ανύπαρκτη».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα