back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ν. Γαβαλάς: Δεν φοροδιαφεύγουν οι εταιρίες airbnb – Με τη βραχυχρόνια μίσθωση αναγεννήθηκαν γειτονιές

Διαβάστε επίσης

16-06-2022

Το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει γιγαντωθεί παγκοσμίως. Από την ίδρυση της πλατφόρμας το 2008 στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, αφορά μεγάλο κομμάτι και της τουριστικής κίνησης, εκτός από τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων που μετατρέπονται σε Airbnb από Έλληνες και ξένους.

Ήδη, ξενοδόχοι στη χώρα αντιμετωπίζουν ως αθέμιτο ανταγωνισμό τις ανά την επικράτεια επιχειρήσεις ενοικίασης κατοικιών και αυτοτελών δωματίων, που λειτουργούν ως ξενοδοχεία υπό τον μανδύα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς όμως να επιβαρύνονται με τις απαιτούμενες φορολογικές και κανονιστικές υποχρεώσεις, αποσπώντας σημαντικά μερίδια από την ταξιδιωτική κίνηση.

Για …δαιμονοποίηση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Νάσος Γαβαλάς, υποστηρίζοντας -στο πλαίσιο της έρευνας του Αθήνα 984 «Τουριστικός Προορισμός Αθήνα» με τους Νεκτάριο Ανδριόπουλο και Αθηνά Κορλίρα– πως «δεν φοροδιαφεύγει καμία εταιρία εξ όσων είναι σε θέση γνωρίζει».

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις για το airbnb του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσου Ηλιόπουλου που έκανε λόγο για «πληγή μαύρης εργασίας» και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των εταιριών.

«Δεν μπορεί εκπρόσωπος δημοτικής παράταξης να βγαίνει και να λέει κάτι τέτοιο άκριτα, χωρίς στοιχεία. Είμαστε νόμιμες εταιρίες, που απασχολούμε νομίμως εργαζομένους. Επίσης, κατηγορεί την βραχυχρόνια μίσθωση ως υπεύθυνη για το κλείσιμο καταστημάτων σε γειτονιές, την ώρα που αυτές αναγεννώνται λόγω του airbnb, ενώ προηγουμένως και υπό άλλες συνθήκες, ήταν νεκρές».

Στην επισήμανση ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων φοροδιαφεύγουν και δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση, παρέπεμψε στο αίτημα του κλάδου να σταματήσουν να υπάρχουν αδήλωτες κατοικίες.

«Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Πρέπει να πάψουν να υπάρχουν ακίνητα χωρίς Αριθμό Μητρώου. Δεν γνωρίζω όμως για να είμαστε όμως ειλικρινείς αν κατεβαίνουν από τις πλατφόρμες διαμερίσματα , οικίες ή κτίρια χωρίς ΑΜΑ. Εμείς πάντως ως Σύνδεσμος,
καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές καταστρατήγησης τη νομιμότητας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς προκειμένου η Αθήνα να γίνει πιο φιλόξενος τόπος για όλους. Δεν στρεφόμαστε εναντίον κάποιων. Έχουμε κοινό συμφέρον και κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί» τόνισε ο κ Γαβαλάς.

Φέτος, όπως δείχνουν σχετικά στοιχεία, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά από μια διετία πανδημίας, εμφανίζουν σταθερά αυξανόμενη ζήτηση και πολλοί αποδίδουν και σε αυτό το γεγονός την έλλειψη διαθέσιμης στέγης προς ενοικίαση με λογικό ενοίκιο.

«Ειδικά στην Αθήνα, έχουν μειωθεί τα ακίνητα πoυ διατίθενται μέσω aibnb, σε σύγκριση με το 2019. Καταγράφηκε μια μεγάλη βουτιά λόγω covid και τώρα αρχίζει η ανάκαμψη αλλά με αργούς ρυθμούς. Απέχουμε όμως πολύ από τα ρεκόρ του 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.
.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα