back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μ. Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία για να μην οδηγηθούμε εκεί που δεν υπάρχει επιστροφή

Διαβάστε επίσης

Με αυτή την αδιάλλακτη και προκλητική στάση του ο Ταγίπ Ερντογάν οδηγείται σε μια κατάσταση ιδιότυπης απομόνωσης, πραγματικής και ουσιαστικής δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

«Στην Πράγα φάνηκε ότι οι αδιάλλακτες θέσεις του Ερντογάν και η αμφισβήτηση από την πλευρά του διεθνούς δικαίου τον οδηγεί σε μια ιδιότυπη απομόνωση και έδειξε που έχουν οδηγηθεί εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς όχι μόνο οι ελληνοτουρκικές αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής αυτοματοποιημένων κυρώσεων που ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι κυρώσεις -οι οποίες είναι στο τραπέζι- έρχονται μετά από γεγονότα και όχι μετά από δηλώσεις.
«Αυτή είναι η πρακτική της Ευρώπης» ανάφερε και πρόσθεσε πως «αυτό που συζητείται περί κυρώσεων στην Τουρκία είναι για νομικές οντότητες, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην επιβολή κυρώσεων προς την Ρωσία».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης με την Άγκυρα και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως «το να δημιουργούμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία λειτουργεί με όχι παραγωγικό τρόπο για την αποκλιμάκωση της έντασης. Εμείς αποζητάμε την αποκλιμάκωση δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε ένα επίπεδο που δεν θα υπάρχει επιστροφή. Αυτό ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι ναι μεν η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί και δημιουργεί εντάσεις με την αντιπαραγωγική της συμπεριφορά αλλά είναι διατεθειμένος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο για να αποκλιμακωθεί η ένταση». 

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα νότια και ανατολικά της Κρήτης μετά και την επαναφορά στην επικαιρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου, επεσήμανε ότι «η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα της επέκτασης, ωστόσο αυτό θα το πράξει εφόσον οι προϋποθέσεις ευνοούν αυτό το εγχείρημα. Το τουρκολυβικό μνημόνιο έχει επιστρέψει, η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει για να το αποκρούσει και να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες και το κύριο μέλημα μας είναι πάντα η ειρήνη στην περιοχή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα