back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Α. Προέδρου: Το σινεμά το βιώνεις, δεν σου περιγράφει απλά κάποιος την ιστορία

Διαβάστε επίσης

Η πολυβραβευμένη ταινία “Πίσω από τις Θημωνιές”,  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας 6 πολύ σημαντικά βραβεία.

Ακολούθως, πήρε μέρος στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας (IFFI Goa) όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου/ης σκηνοθέτη/ιδας ενώ έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται το 2015, σε ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, όπου συγκεντρώνεται ένα τεράστιο κύμα προσφύγων με στόχο να διαφύγουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

«Παρακολουθούμε την ιστορία μιας τριμελούς οικογένειας από τρεις διαφορετικές οπτικές, μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεων του», εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η Ασημίνα Προέδρου η οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, που από σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2023, θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας.

«Πριν ξεκινήσω να σκέφτομαι την ιστορία, είχα ήδη βρει το θέμα. Ήθελα να μιλήσω για το πως οι καθημερινοί, τίμιοι άνθρωποι υποτασσόμαστε σε ένα διεφθαρμένο σύστημα. Όταν μια φίλη μου μίλησε για την Δοϊράνη και είδα ένα απόκοσμο τοπίο με δέντρα μέσα στη λίμνη η οποία είχε υπερχειλίσει, αποφάσισα να γυρίσω εκεί την ταινία. Βρέθηκα στην περιοχή το 2015 σε μια χρονική στιγμή που το προσφυγικό ήταν σε έξαρση. Μείναμε σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη λίμνη και το ίδιο βράδυ διανυκτέρευσαν εκεί περίπου 30 πρόσφυγες. Επομένως, το γεγονός αυτό άρχισε να αποτελεί κομμάτι της ιστορίας», ανέφερε, περιγράφοντας το πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας.

Και μπορεί η πανδημία του κορoνοϊού αλλά και οι πλατφόρμες που έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας να έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις κινηματογραφικές αίθουσες, ωστόσο, η Ασημίνα Προέδρου, δηλώνει αισιόδοξη ότι οι σινεφίλ θα αγκαλιάσουν την ταινία, απολαμβάνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση που θίγει καίρια κοινωνικά ζητήματα.

«Πρόκειται για μια ταινία η οποία δημιουργήθηκε για το σινεμά. Όλες οι καλλιτεχνικές και τεχνικές αποφάσεις που πήραμε βασίστηκαν στο ότι θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου ο θεατής απολαμβάνει διαφορετικά τον ήχο και τη φωτογραφία, μπαίνει με άλλο τρόπο στην ιστορία. Η συγκίνηση είναι μεγαλύτερη όταν παρακολουθείς μια ταινία σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Άλλωστε, το σινεμά το βιώνεις δεν σου περιγράφει απλά κάποιος την ιστορία», υπογράμμισε.

Η ίδια, δεν έκρυψε ότι με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες νιώθει ενθουσιασμό αλλά και αγωνία.

«Είμαστε συγκινημένοι από την υποδοχή της οποίας έτυχε η ταινία από την πρώτη της προβολή, στη Θεσσαλονίκη. Οι θεατές ερχόντουσαν και μας μιλούσαν, μας αγκάλιαζαν, συζητούσαν για αυτή και εκεί ακριβώς συνειδητοποιείς ότι έχεις επικοινωνήσει με το κοινό», συμπλήρωσε.

(Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα