back to top
15.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κ. Δημογλίδου: Κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων μετά την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Το προφίλ των ανηλίκων που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά στη χώρα μας, βάσει και των στοιχείων που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, σκιαγράφησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου.

Στο πλαίσιο της έρευνας «Παραβατικότητα Ανηλίκων» του Αθήνα 9.84, συνομίλησε με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου και περιέγραψε τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ανήλικοι οδηγούνται στην παραβατικότητα.

Σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς, όπως εξήγησε, σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουν σε όλη την επικράτεια τέτοιου είδους περιστατικά παραβατικότητας ή βίας μεταξύ ανηλίκων τόσο εντός του οικογενειακού όσο και του σχολικού περιβάλλοντος.

«Το 2022 καταγράφηκαν σχεδόν 5.000 υποθέσεις με δράστες ανήλικους. Οι ηλικίες που απασχολούν κατά κύριο λόγο τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μεταξύ 12-16 ετών ενώ οι δράστες είναι περίπου 6.000 δεδομένου ότι συνήθως οι ανήλικοι δρουν εγκληματικά κατά ομάδες έναντι άλλων ομάδων ενώ και τα θύματα είναι ανήλικοι», ανέφερε.

Όπως επισήμανε, η αύξηση αυτών των περιστατικών, εστιάζεται σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας όπως κλοπές και ληστείες, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών καθώς και παραβάσεις του κοινού Ποινικού Δικαίου, σωματικές βλάβες, αδικήματα κατά της τιμής, της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις που οι δράστες είναι ανήλικοι, παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους από τις αστυνομικές υπηρεσίες ότι δεν έχουν συναίσθηση του πόσο σοβαρό είναι το αδίκημα το οποίο έχουν διαπράξει. Αντιθέτως, θεωρούν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ”παιχνιδιού”. Μας προβληματίζει ιδιαιτέρως το πόσο εύκολα ένα παιδί φέρει μαζί του ένα μαχαίρι ακόμα και στην σχολική του τσάντα και μάλιστα το αιτιολογούν λέγοντας ότι το κάνουν για την προσωπική τους προστασία. Το θεωρούν ”μαγκιά”, επίδειξη δύναμης ενώ συχνά θέλουν να δείξουν ότι είναι μεγαλύτεροι ακόμα και για τα μάτια ενός κοριτσιού. Οι ανήλικοι πιάνονται στα χέρια για το παραμικρό», εξήγησε.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., ο εγκλεισμός των προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας , οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των βίαιων περιστατικών: «Το 2017-2018, τα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων ήταν μειωμένα κατά 50%. Μετά το 2019, η παραβατικότητα στις νεαρές ηλικίες εκτινάχθηκε, Το διάστημα 2020-2021 παρά το γεγονός ότι οι ανήλικοι έμειναν για μεγάλο διάστημα μέσα στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, δυστυχώς φαίνεται πως εθίστηκαν ακόμη περισσότερο και οι υποθέσεις βίας αυξήθηκαν ραγδαία κυρίως σε αδικήματα όπως οι σωματικές βλάβες. Μια δεκαετία πριν, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας 12χρονος θα βίαζε μια συνομήλικη του», σημείωσε.

«Η νεανική παραβατικότητα στην Ελλάδα κινείται σε επίπεδα χαμηλής και μεσαίας βαρύτητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ένας από τους λόγους που έχει αυξηθεί είναι η ύπαρξη πολύ σοβαρών προβλημάτων στον πυρήνα των οικογενειών των παραβατικών ανηλίκων, προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις και πολλές φορές εμπλοκή ακόμα και των ίδιων των γονέων στο ποινικό σύστημα», τόνισε η κ. Δημογλίδου.

Πως όμως αντιμετωπίζονται όπως τέτοιου είδους περιστατικά εντός του σχολικού περιβάλλοντος;

«Πολλές φορές οι καθηγητές και οι διευθυντές των σχολείων βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων γιατί τα παιδιά θεωρούν δεδομένο το έγκλημα. Αδυνατούν να διαχειριστούν και να καταγγείλουν τέτοιου είδους καταστάσεις ή φοβούνται την αντίδραση των γονέων αλλά και των ίδιων των παιδιών για όλη την υπόλοιπη χρονιά», σχολίασε.

Ο βασικός λόγος που τα παιδικά παραβατούν, όπως διαπιστώνουν οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή μαζί τους και αντλούν πληροφορίες, είναι γιατί «προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή είτε της παρέας τους είτε της ίδιας τους της οικογένειας ή των δασκάλων τους, νιώθουν παραμελημένα», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης και η trap μουσική φαίνεται πως ενισχύει παραβατικές συμπεριφορές, καθώς η επιρροή που ασκεί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες μέσω των προτύπων που προβάλει είναι τεράστια.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να μην φτάσουμε σε κατασταλτικά μέτρα και να μην αναζητούμε εκ των υστέρων τα αίτια που οι ανήλικοι παραβατούν», συμπλήρωσε η κ. Δημογλίδου, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του αστυνομικού προσωπικού ως προς την εκτέλεση των προανακριτικών τους καθηκόντων, οι αστυνομικοί επιμορφώνονται συνεχώς για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν ανήλικο δράστη που θα βρεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα».

«Ευτυχώς η ΕΛ.ΑΣ. είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει ειδικούς επιστήμονες για συγκεκριμένα περιστατικά, ψυχολόγους ειδικών καθηκόντων οι οποίοι διαθέτουν και την αστυνομική ιδιότητα, ασκούν προανακριτικά καθήκοντα και προσπαθούν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά», υπογράμμισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα