back to top
16.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οριακή άνοδο των βάσεων δείχνουν οι βαθμολογίες – Η «μάχη» του μηχανογραφικού

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη οι βαθμολογίες των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και τα επόμενα βήματα για να ολοκληρωθεί το παζλ της φετινής διαδικασίας είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ειδικών μαθημάτων, η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου και η ανακοίνωση των βάσεων.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων, σε σχέση με πέρυσι, δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα. Τα στατιστικά στοιχεία σίγουρα δείχνουν μία τάση για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, ωστόσο οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, καθώς τόσο οι συντελεστές βαρύτητας ανά σχολή και τμήμα, όσο και το ότι δεν γνωρίζουμε με τι κριτήρια θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους, δυσκολεύουν τις εκτιμήσεις. Όπως τονίζουν πάντως οι εκπαιδευτικοί του ομίλου φροντιστηρίων «Διακρότημα», αναμένεται άνοδος των βάσεων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, στις δημοφιλείς σχολές του δεύτερου πεδίου και οριακή στις ιατρικές, πτώση στις υπόλοιπες σχολές του δεύτερου και του τρίτου πεδίου, ενώ στο τέταρτο, ο εντυπωσιακά μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι συγκρατεί την όποια ανοδική τάση.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη με το μάθημα των Ιταλικών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και αμέσως μετά οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία, έχοντας χρονικό περιθώριο περίπου μία εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και των ονομάτων των επιτυχόντων.

Σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) για τα πανεπιστήμια ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα δημόσια ΙΕΚ, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Και στις δύο περιπτώσεις των μηχανογραφικών, το password είναι κοινό. Η ίδια προθεσμία για δημιουργία κωδικού ασφαλείας ισχύει και για τους φετινούς τελειόφοιτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (2023), οι οποίοι δεν πήραν μέρος στις Πανελλαδικές αλλά μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, θα διεκδικήσουν μία θέση στα δημόσια ΙΕΚ.

Μηχανογραφικό μπορούν, επίσης, να υποβάλουν και υποψήφιοι από τα προηγούμενα έτη, 2021 και 2022, οι οποίοι αν και δεν συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, στοχεύουν στην εισαγωγή τους σε δημόσιο ΙΕΚ με την κατηγορία του 10% των θέσεων των εισακτέων. Οι περιπτώσεις αυτές, αφορούν τους απόφοιτους, που διατηρούν τα μόρια, που είχαν εξασφαλίσει στην τελευταία τους εξέταση, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν ούτε στα ειδικά μαθήματα, ούτε στα αγωνίσματα των ΤΕΦΑΑ.

Οι υποψήφιοι όταν κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν μόνο τα τμήματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα, κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Για όλους τους υποψήφιους, ισχύει η ίδια καταληκτική ημερομηνία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password): 30 Ιουνίου 2023 ενώ κοινό θα είναι και το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα κληθούν να υποβάλουν το Μ.Δ. ή/και το Π.Μ.Δ., όταν αυτό ανακοινωθεί. Για την υποβολή Μηχανογραφικού 2023 οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://exams.it.minedu.gov.gr/ όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες. Προς το παρόν, η πλατφόρμα είναι κλειστή.

Οι υποψήφιοι, που είχαν μεν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 αλλά παραπέμπονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα καταθέσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις. Τότε, θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα