back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Γ. Στάνκογλου: Ο Οιδίποδας Τύραννος είναι από τα κορυφαία έργα του παγκόσμιου δραματολογίου

Διαβάστε επίσης

Μετά τον εμβληματικό ρόλο του Προμηθέα Δεσμώτη το περσινό καλοκαίρι, ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου αναμετράται φέτος με ένα ακόμη σπουδαίο έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, υποδυόμενος τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε μια παράσταση που ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Κύπρο, να περιοδεύσει ανά την Ελλάδα για να καταλήξει στις 25 και 26 Αυγούστου στο κοίλον του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου.

«Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα του παγκόσμιου δραματολογίου και ήταν όνειρό μου να καταπιαστώ μαζί του. Θεωρώ ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με τον τρόπο με τον οποίο το προσέγγισε ο Σίμος Κακάλας αλλά και με τον υπέροχο θίασο που έχουμε. Ουσιαστικά, είναι μία παράσταση, που την έχουμε παρουσιάσει ήδη σε τέσσερις ανοιχτές πρόβες δύο στην Κομοτηνή, δύο στην Αλεξανδρούπολη και σε δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και βλέπουμε ότι περνάει στο κοινό, αρέσει, ακούγεται ο λόγος. Επίσης, τόσο η Μάρθα Φωκά όσο και ο Σίμος Κακάλας έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με τις μάσκες τις οποίες εισήγαγαν ξανά στην θεατρική πράξη», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και στην Αριστέα Γιάννου.

Περιγράφοντας πώς οι μάσκες υπογραμμίζουν τον τελετουργικό χαρακτήρα του έργου, εξήγησε: «Είμαστε όλοι μέρος του χορού και κάθε φορά που κάποιος χαρακτήρας πρόκειται να μιλήσει, απλά βγάζει τη μάσκα και μιλά είτε ως Οιδίποδας , είτε ως Εξάγγελος είτε ως Ιοκάστη».

Ο Γιάννης Στάνκογλου, θεωρεί ως μια ακόμα πρόκληση στην πλούσια καριέρα του τον ρόλο του Οιδίποδα.

«Η δουλειά του ηθοποιού είναι να ανακαλύπτει πράγματα .Όταν καταπιάνεσαι με έναν χαρακτήρα, προσπαθείς να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που τον οδηγεί σε συγκεκριμένες πράξεις. Ο ρόλος του Οιδίποδα είναι το απαύγασμα αυτής της ανάγκης. Είναι ένας ήρωας που ψάχνει. Αναζητά την αλήθεια, την καταγωγή του, ψάχνει να βρει την ταυτότητά του. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αν και έχει γραφτεί πριν από 2500 χρόνια παραμένει σύγχρονο από όλες τις απόψεις. Ο ρυθμός του είναι καταιγιστικός. Είναι σαν να παρακολουθείς ένα πάρα πολύ γρήγορο αστυνομικό νουάρ. Κάθε επεισόδιο έχει τέσσερις ανατροπές. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ασχολείσαι με αυτό το κείμενο», σχολίασε.

Μιλώντας για τα συναισθήματά του όταν παίζει στην Επίδαυρο, σε αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας αρχαίο θέατρο, ανέφερε: «Είναι η 6η φορά που θα βρεθώ σε αυτόν τον σπουδαίο χώρο και επειδή είναι ένα μέρος που με έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή, το σέβομαι και περνάω πολύ όμορφα κάθε φορά και την ίδια στιγμή νιώθω σαν να ελαφραίνω και εγώ ο ίδιος. Είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω στην Επίδαυρο ενώ έχει προηγηθεί ένας σημαντικός αριθμός παραστάσεων του έργου και δεν πρόκειται για πρεμιέρα, επομένως, θα υπάρχει μια σιγουριά για την παράσταση που μόνο καλό θα μας κάνει».

 

Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια, ο Γιάννης Στάνκογλου θα απέχει τον προσεχή χειμώνα από το θέατρο «για να πάρω μια ανάσα», όπως χαρακτηριστικά είπε, όμως, οι θαυμαστές του θα τον απολαύσουν την νέα τηλεοπτική σεζόν σε έναν διαφορετικό ρόλο στην νέα μεγάλη παραγωγή του MEGA με τίτλο «Ναύαγιο».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα