back to top
15.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κ. Καλαμποκίδης: Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι, απαράδεκτο να καίει επί δέκα ημέρες η φωτιά στον Έβρο

Διαβάστε επίσης

Για τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας εξαιτίας της φωτιάς στον Έβρο που καίει για δέκατη ημέρα και είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα ο καθηγητής Γεωγραφίας των Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Καλαμποκίδης.

Επιχειρώντας μια χαρτογράφηση της καταστρεπτικής πυρκαγιάς, έκανε λόγο για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να εξακολουθεί να παραμένει ενεργή επί τόσες ημέρες.

«Δυστυχώς ως Ελλάδα εξακολουθούμε να σημειώνουμε τραγικές πρωτιές. Μερικά χρόνια πριν, είχαμε τους περισσότερους νεκρούς από τη φονικότερη δασική πυρκαγιά στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε όλο τον πλανήτη. Η Ελλάδα και οι άνθρωποί της δοκιμάζονται βάναυσα από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δεν αλλάζουμε και δεν διορθώνουμε την κατάσταση», ανέφερε.

«Η Δαδιά είναι ένα ανεκτίμητο φυσικό οικοσύστημα καθώς διαθέτει τεράστια βιοποικιλότητα και η φωτιά που μαίνεται ακόμα έχει κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα, ενώ πέρυσι είχαν καεί περίπου 50.000. Είναι τραγικό να καίγεται η περιοχή επί 10 ημέρες. Έχουμε ουκ ολίγα αεροπλάνα, το περισσότερο δασοπυροσβεστικό προσωπικό εδώ και πολλά χρόνια και είναι απαράδεκτο να ξεφεύγει το πύρινο μέτωπο από αυτοκινητοδρόμους πλάτους 25 μέτρων. Οι φωτιές πρέπει να σταματούν σε τέτοια φυσικά διάκενα», πρόσθεσε.

Επίσης, εκτίμησε ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των καταστροφών από τις πυρκαγιές δεν απασχολεί αρκούντως την πολιτεία ώστε να υπάρξει ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο πρόληψης αλλά και καταστολής.

«Εξαγγέλλονται μέτρα τα οποία δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ζήτημα πρόληψης και ανίχνευσης, πρέπει να δούμε και αν η καταστολή από τις επίγειες δυνάμεις κάνει ή όχι σωστά τη δουλειά της. Θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να ακούσει τους ειδικούς. Απαιτείται μια νέα πολιτική διαχείρισης των πυρκαγιών, με συνέργεια του ανθρώπινου παράγοντα και των φυσικών συστημάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συνδυαστεί με τον άνθρωπο αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με μαγικό τρόπο», εξήγησε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καλαμποκίδη, η Δασική Υπηρεσία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός του όλου πλαισίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά να συμμετέχει ενεργά στο κομμάτι της πρόληψης , ενώ ως προς τις αναδασώσεις, επεσήμανε ότι απέτυχαν ως τακτική.

«Δεν μπορούμε να φυτεύουμε αλόγιστα χωρίς να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως εξευγενιστικές καλλιέργειες των αναδασώσεων, αραιώσεις ή καθαρισμοί».

Ως προς το κομμάτι της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, υπογράμμισε: «Η καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα, λιγότερες καταστροφές και λιγότερες ανθρωποθυσίες. Χρειάζεται συνδυασμένη δράση επίγειων δυνάμεων και εναέριων μέσων κατάσβεσης για τον έλεγχο ενός πύρινου μετώπου. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε από τον ηρωισμό, το φιλότιμο και την αυτοθυσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός ώστε να μπαίνουν οι πυροσβέστες σε εκτάσεις μειωμένης καύσιμης ύλης και όχι σε παρθένα, αδιαχείριστα δάση όπου και δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι ενώ κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή», συμπληρώνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να βρίσκεται πλέον στη φαρέτρα των πυροσβεστών η τεχνική του αντιπυρός.

«Να επικεντρώσουμε στις παθητικές μεθόδους αναχαίτισης ενός πύρινου μετώπου γιατί όταν σημειώνονται μεγάλες πυρκαγιές δεν είμαστε αποτελεσματικοί στο μέτωπο άμεσης προσβολής, πρέπει να πάμε έμμεσα στις φωτιές», κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα