back to top
23.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

23.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Μ. Καρακλιούμη: Τίτλοι τέλους στο μεταπολιτευτικό μοντέλο πολιτικής-Ο Σ. Κασσελάκης εκφραστής μιας νέας εποχής, με fast track διαδικασίες

Διαβάστε επίσης

Τα νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ,  μετά την ξεκάθαρη πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη στις κάλπες του πρώτου γύρου της εσωκομματικής εκλογής, σχολίασε η πολιτική αναλύτρια της RASS, Μαρία Καρακλιούμη.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου εκτίμησε ότι πρόκειται για το τέλος μιας εποχής. Με το μεταπολιτευτικό πολιτικό μοντέλο να περνά οριστικά στην ιστορία, όπως έδειξε η περίπτωση Κασσελάκη που εκφράζει την νέα εποχή με fast track διαδικασίες. Και χωρίς ο ίδιος να έχει οργανωτικούς δεσμούς, ιδεολογικές αναφορές στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς ή ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο.

«Έδωσε το έναυσμα για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει με την αίσθηση πως κάτι γίνεταιΕίναι ένα φρέσκο πρόσωπο, κινείται γρήγορα χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα πολιτικά εργαλεία των σόσιαλ μήντια, των βίντεο και της εικόνας και υποστηρίζει πως έχει έρθει για να πει κάτι διαφορετικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η κατάσταση –σύμφωνα με την κ. Καρακλιούμη-είναι πολυπαραγοντική. 

«Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ο κ. Κασσελάκης, αλλά και το ότι ταυτόχρονα υπάρχει μια φορτισμένη πολιτική κατάσταση σε ένα υπέδαφος φυσικών καταστροφών που κλόνισαν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και έδωσαν το έναυσμα σε μερικούς  να στείλουν μηνύματα μέσω του Στέφανου  Κασσελάκη».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια «Το πρώτο, έχει παραλήπτη τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να αντιληφθεί ότι σύμφωνα με τη βούληση των πολιτών, οφείλει να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα που θα διεκδικεί την κυβέρνηση και όχι την αριστερή του ταυτότητα, δίχως την παραμικρή μετακίνηση. Το δεύτερο μήνυμα από τις εσωκομματικές εκλογές, απευθύνεται στο εν γένει πολιτικό σύστημα δείχνοντας τη χρεοκοπία του σημερινού μοντέλου και την στροφή σε φρέσκα πρόσωπα και φάστ τρακ διαδικασίες».

Αναφερόμενη στην επαναληπτική διαδικασία της 24ης Σεπτεμβρίου όπου θα οδηγηθούν Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου, η έμπειρη πολιτική αναλύτρια σχολίασε ότι δεν αναμένει εντυπωσιακές  αλλαγές.

«Επειδή ο ανθρωπότυπος του ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από εκείνον των άλλων κομμάτων, δεν φαίνεται να μπορεί πλέον να αλλάξει δραματικά το τοπίο. Όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλα κόμματα,  στον δεύτερο γύρο και όταν η διαφορά μεταξύ των συνυποψηφίων είναι μεγάλη, εκτοξεύεται αυτός που πήρε την πρωτιά εξ αρχής, στον πρώτο γύρο».

Επέστησε όμως την προσοχή του νικητή  ή της νικήτριας στις επόμενες κινήσεις και στην χρονική συγκυρία που θα γίνουν. Υπενθυμίζοντας με νόημα ότι δεν το κατόρθωσαν ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 παρότι μπορούσαν και η λαϊκή εντολή ήταν για να τα αλλάξουν όλα.

«Αμφότεροι δεν προχώρησαν σε αλλαγές με αποτέλεσμα να χάσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και αυτό ακριβώς το αίτημα επαναλήφθηκε με την έκφραση της εμπιστοσύνης  αυτή τη φορά στο πρόσωπο του κ Κασσελάκη» κατέληξε κλείνοντας η Μαρία Καρακλιούμη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα