back to top
23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ν. Σοφιανός: Πολιτική επιλογή να δίνονται τα πάντα σε εργολάβους

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και χάραξης διαφορετικών πολιτικών που θα βελτιώσουν των καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας, υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στόχος του συνδυασμού του οποίου ηγείται είναι «να συνεχίσει να αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζεται στην Αθήνα από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων η οποία επιθυμεί να μετατρέψει την πρωτεύουσα σε ένα τουριστικό προϊόν που θα «πουλάει» προς όφελος του τουριστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου και όχι προς όφελος των εργαζομένων και των αναγκών τους».

«Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό προϊόν και όλα γίνονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του τουριστικού ξενοδοχειακού κεφαλαίου, της βραχυχρόνιας μίσθωσης, της εστίασης που μετατρέπει σε διασκεδαστήρια μια σειρά από γειτονιές και του real estate. Το 2022 είχαμε στην Αθήνα 400 ξενοδοχεία και μέχρι το 2024 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 504. Θεωρούν την πόλη τουριστικό προϊόν. Γι αυτό σκόρπισαν 13 εκατ. ευρώ στον περίφημο Μεγάλο Περίπατο, για να φτιάξουν ένα πράσινο δαχτυλίδι γύρω από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο ανεβάζοντας υποτίθεται την αισθητική της πόλης προκειμένου να αυξηθεί η πελατεία των ξενοδόχων», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό, αποτελεί πολιτική επιλογή να δίνονται τα πάντα σε εργολάβους και να συρρικνώνονται όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, στερώντας έργα που μπορούν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα στην πόλη.

«Με εργολαβία προχώρησε το έργο για τα οδοστρώματα και φτιάχτηκε μόνο το 30% των δρόμων. Δόθηκαν 53,5 εκατ. ευρώ για να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός ενώ στην Πάτρα έγινε με 4 εκατ. ευρώ. Το 70% του πρασίνου το έχει εταιρεία, τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων άλλη εταιρεία και τα τεχνικά έργα άλλη εργολαβία. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει κι άλλο για να φτιαχτούν οι λακκούβες, τα οδοστρώματα, τα σχολεία. Το να κατευθύνεις εκατομμύρια ευρώ σε έργα που εξυπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους και τις εταιρίες που επενδύουν στο real estate και τη βραχυχρόνια μίσθωση και να στερείς πόρους από έργα που έχουν ανάγκη η λαϊκή οικογένεια και οι γειτονιές, είναι πολιτική επιλογή», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του τουριστικού προϊόντος, τα εκατοντάδες ξενοδοχεία αλλά και η βραχύβια μίσθωση, που λειτουργούν, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ τέλος διαμονής στον Δήμο Αθηναίων και πως τα κέρδη πηγαίνουν στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

«Δεν γίνεται από τα έσοδα που αφήνουν 6,5 εκατ. τουρίστες τον χρόνο, ο δήμος να εισπράττει μόνο το 0,5% και την ίδια ώρα να μην βρίσκει ο Αθηναίος να νοικιάσει σπίτι εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει 12.500 διαμερίσματα», επισήμανε και πρότεινε βαριά μέτρα φορολογίας για τη βραχυχρόνια μίσθωση, με επαγγελματικό συντελεστή.

«Αν η πολιτική του δήμου δεν στοχεύσει στην οικογένεια, στο παιδί, στη νεολαία, στον συνταξιούχο και όχι στον ξενοδόχο και στην βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτή την πόλη», συμπλήρωσε.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις για δραστική μείωση των συντελεστών για να μείνουν λεφτά στην τσέπη των νοικοκυριών.

Τόνισε δε, ότι την ίδια στιγμή, οι παιδικοί σταθμοί είναι ακόμα λιγότεροι από πέρυσι, ότι τα σχολεία αυτής της πόλης είναι πάνω από 50 χρόνων και δεν υπάρχει στον ορίζοντα πρόγραμμα αποκατάστασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και ότι δεν απέκτησε καμία γειτονιά αγωγούς ομβρίων αυτά τα χρόνια και όπου υπάρχουν είναι της δεκαετίας του ‘60.

Υπογράμμισε επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί ο δήμαρχος Αθηναίων είχε σε κομβικές επιλογές του τραυμάτισαν την πόλη, τη στήριξη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε – «αν δεν ψήφιζαν τον «Μεγάλο Περίπατο» δεν θα έμπαινε σε ταλαιπωρία η Αθήνα, ούτε θα πλήρωνε 13 εκατομμύρια ευρώ».

Και κατέληξε: «Συγκρουόμαστε με συμφέροντα και δεν αρέσει η φωνή μας αλλά αν δεν συγκρουστούμε, δεν θα αλλάξει κάτι. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον κόσμο της Αθήνας και έχει διευρυνθεί η εμπιστοσύνη γιατί οι Αθηναίοι γνωρίζουν ότι δεν είμαστε προσωρινοί».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα