back to top
23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η ολοκλήρωση της τριλογίας ο “Δράκος της Πρέσπας” μέσα από τα μάτια της Ιωάννας Μπουραζοπούλου

Διαβάστε επίσης

Με το μυθιστόρημα “Η μνήμη του πάγου” η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, συγγραφέας με σημαντική διεθνή παρουσία στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού, ολοκληρώνει την τριλογία της με τίτλο “Ο Δράκος της Πρέσπας”, στην οποία παρουσιάζονται τρεις αλληλοαναιρούμενες εκδοχές για την εμφάνιση ενός τέρατος στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που μοιράζονται τρεις μικρές χώρες.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της τριλογίας, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Κώστα Μοστράτο.

Η επέλαση του θηρίου είναι σαρωτική, μεταβάλλει το κλίμα, την πολιτική, την οικονομία, προκαλεί καταστροφές, ξεριζωμούς, θανάτους. Κάθε χώρα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις εκδηλώσεις του δράκου και τις ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο, είπε μεταξύ άλλων η  Ιωάννα Μπουραζοπούλου.

Στη κοιλάδα της λάσπης”, το πρώτο βιβλίο, έχουμε την ιστορία από την πλευρά της νότιας όχθης, στο δεύτερο βιβλίο είναι η ιστορία από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα με αυτό το βιβλίο έχουμε την ιστορία από την πλευρά της Αλβανίας. Στον πρώτο τόμο κυριαρχούν η ωμή βία, ο τρόμος, η οργή. Στον δεύτερο τα εγκλήματα που ζητούν διαλεύκανση και στον τρίτο τόμο θα διαβάσουμε ποια τα πλοκάμια της εξουσίας, αλλά και για έναν έρωτα που συμφιλιώνει τη δυτική και τη νότια όχθη, ανέφερε.

Χαρακτήρες που εξελίσσονται σε κάθε τόμο 

‘Οσο προχωρά η δράση σε κάθε τόμο, οι χαρακτήρες εξελίσσονται. Δημιουργούνται επαφές και δεσμοί με τις άλλες όχθες της κοινής λίμνης. Στον τελευταίο τόμο αποκαλύπτεται και το γιατί οι κοινότητες σε κάθε όχθη της Πρέσπας βιώνουν ένα διαφορετικό κλιματικό φαινόμενο».

Βιβλίο φαντασίας

«Είναι ένα βιβλίο φαντασίας, οπότε είμαστε προετοιμασμένοι να διαβάσουμε απίθανα πράγματα. Στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα που μοιράζονται τρείς μικρές χώρες, Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία- Αλβανία, εμφανίζεται ένας “δράκος”.  Κανείς δεν τον έχει δει αλλά όλοι είναι βέβαιοι για την ύπαρξή του, όχι μόνο γιατί αφήνει πτώματα πίσω του, αλλά και επειδή μεταβάλλεται το τοπίο και τα καιρικά φαινόμενα. Έτσι η νότια όχθη, που είναι η Ελληνική, πνίγεται στη βροχή και τη λάσπη, η ανατολική όχθη που είναι της Β. Μακεδονία, ζει σε συνθήκες τρελής λειψυδρίας και απόλυτης ξηρασίας και η δυτική όχθη που είναι της Αλβανίας, βυθίζεται στον πάγο».

Το αίνιγμα της στοιχειωμένης λίμνης 

«Σε αυτό τον τόμο παρουσιάζεται η οπτική της αλβανικής όχθης, η οποία πλήττεται από πρωτοφανή παγετό. Οι ερευνήτριες τούτης της όχθης –τοξότριες και ιέρειες δρακολόγοι– αγωνίζονται να λύσουν το αίνιγμα της στοιχειωμένης λίμνης, αγνοώντας ότι αποτελούν μέρος του»…

Η κάθε όχθη βλέπει το σύνολο της Πρέσπας να έχει τις μορφές του δικού της φαινομένου

«Δεν βλέπει το φαινόμενο να σταματάει στα σύνορα, αλλά βλέπει για παράδειγμα τον πάγο να καλύπτει όλη τη λίμνη, οπότε δεν μπορούν να καταλάβουν τι σκοπιμότητες άραγε κρύβονται πίσω από αυτά τα τεράστια ψέματα που λένε οι γείτονες. Και επειδή συναγωνίζονται οι τρείς όχθες, για το ποια θεωρία θα επικρατήσει, είναι εύκολο να φανταστούν ότι υπάρχουν οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες πίσω από τα ψέματα».

Ο δράκος που διχάζει

«Σύμφωνα με τις αφηγήσεις και τις περιγραφές του βιβλίου, η κάθε χώρα βλέπει τον δράκο διαφορετικά, έτσι γεμίζουν με καχυποψία και αδυνατούν να πιστέψουν οι μεν τους δε. Όταν οι ίδιοι ζουν το φυσικό φαινόμενο στο σώμα τους και το βλέπουν με τα μάτια τους, δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο γείτονας λέει όσο μεγάλα ψέματα και που αποσκοπούν αυτά τα ψέματα».

Τεράστιο αντικείμενο εκμετάλλευσης

Η «Μνήμη του πάγου» είναι το πιο πολιτικό μυθιστόρημα της τριλογίας. Κυριαρχεί η Παγκόσμια Τράπεζα Ανάπτυξης, με παντοδύναμο Ύπατο Αρμοστή στα Βαλκάνια τον τυφλό Εκτορα Μόζερ.

«Το παράξενο με το φαινόμενο του “δράκου” είναι ότι τελειώνει στα σύνορα της Πρέσπας. Μόλις περάσει από τα σύνορα ατονεί, είναι σαν να το παράγει η λίμνη. Είναι σαν ένα μικρό κομμάτι της υδρογείου που αυτονομήθηκε κλιματολογικά, οπότε οι τουρίστες που έρχονται στα Δρακοχώρια, με τα πανάκριβα θέρετρα, απολαμβάνουν την αύρα του “στοιχειού”, είναι κοντά στην περιοχή που ζει αυτό το τέρας. Και εδώ έρχεται η Παγκόσμια Τράπεζα Ανάπτυξης. Αγοράζει, όχι μόνο το την Πρέσπα, αλλά και το φαινόμενο του δράκου. Έρχεται λοιπόν ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας τράπεζας – ο κακός της ιστορίας και στα τρία βιβλία, που εκπροσωπεί αυτή τη στυγνή εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση- κάνει μια περιοδεία και στις τρείς όχθες και ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα»…

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα