Η ανάγκη για αίμα είναι ένας διαρκής αγώνας, όπως και η προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), να διασφαλίσει ασφαλείς και επαρκείς ποσότητες αποθεμάτων αίματος για όλους όσοι το χρειάζονται.
Και επειδή οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να αγωνιάς για την διασφάλιση μιας μπουκάλας από αυτόν τον κόκκινο χρυσό για δικούς σου ανθρώπους ή για εσένα τον ίδιο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μας προσκαλεί αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου (14.30 με 18.30μμ) στο φιλόξενο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς 144, σε μια έμπρακτη έκφραση ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.
Με αφορμή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και της εξόδου από την πόλη, ο επικεφαλής του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη υπενθύμισε τη σημασία της αιμοδοσίας, της πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών. Κυρίως όμως το γεγονός ότι το αίμα δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες συντήρησης
«Καλούμαστε από πλευράς μας να λύσουμε μια εξίσωση. Όχι μόνο ως προς τον αριθμό των μονάδων αίματος, αλλά και ως προς τον χρόνο εξασφάλισής τους…. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εθελοντικές αιμοδοσίες πρέπει να γίνονται στις σωστές συγκυρίες»
Γιατί όπως εξήγησε «Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να συντηρηθούν μόνον για 40 ημέρες μετά τη διαδικασία διαχωρισμού τους από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Τα αιμοπετάλια έχουν ακόμα μικρότερο ορίζοντα ζωής που φτάνει στις 5 ημέρες, οπότε πρέπει να καταβάλλεται μια διαρκής προσπάθεια. Και μέσα στις σωστές χρονικές συγκυρίες, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των νοσοκομείων»
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο όγκος αίματος που προσφέρεται όποτε προσέρχεται κανείς για αιμοδοσία είναι 450ml και αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής ποσότητας στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται σε 21-30 ημέρες και το πλάσμα αναπαράγεται μέσα σε 24-36 ώρες από την ώρα της αιμοδοσίας. Τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος χρειάζονται μόνο μερικές μέρες για να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα.
Το ολικό αίμα που συλλέγεται μεταφέρεται από τα διάφορα κέντρα αιμοδοσίας, με τη χρήση ειδικών δοχείων και ψυγείων, στα εργαστήρια του Κέντρου Αίματος. Εκεί, υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία, με σημαντικότερα σημεία το φιλτράρισμα του, με σκοπό την απομάκρυνση των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι ανεπιθύμητα, γιατί προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στους μεταγγιζόμενους και τη φυγοκέντρηση που στοχεύει στο διαχωρισμό του στα επιμέρους συστατικά (ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα).