back to top
19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Το τελευταίο δεκάμηνο υπήρξε πρόοδος στον χρόνο απομονής συντάξεων

Διαβάστε επίσης

«Η μεγάλη πηγή της κακοδαιμονίας του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η πολυδιάσπασή του η οποία οδηγούσε σε τραγελαφικές καταστάσεις. Η ενοποίηση για να δημιουργηθεί ο ΕΦΚΑ ήταν επιβεβλημένη», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Σχετικά με το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ανέφερε ότι σε πολλά ταμεία υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή των επικουρικών συντάξεων και επεσήμανε ότι οι καθυστερήσεις είναι εντονότερες στους φακέλους που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

«Η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσανατολίζεται να αλλάξει το σύστημα και να ελέγχονται ταυτόχρονα κύρια και επικουρική σύνταξη. Η δυσκολία είναι για τις συντάξεις με παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση. Θέλουμε έναν Οργανισμό που να δουλεύει καλά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα και αυτά προσπαθεί να θεραπεύσει το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.

Όπως εξήγησε το τελευταίο δεκάμηνο υπήρξε πρόοδος καθώς «από τις 10.000-12.000 συντάξεις που εκδίδονταν σε μηνιαία βάση, πλέον είναι κοντά στις 20.000 συντάξεις το μήνα ενώ και με την ένταξη των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών , ο αριθμός θα φθάσει σύντομα τις 30.000 τον μήνα».

Όσον αφορά στις ψηφιακές συντάξεις, επισήμανε ότι για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη διαδικασία, πρέπει να είναι ψηφιοποιημένα τα δεδομένα, κάτι που αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο.

«Οι απλούστερες συντάξεις ήδη εκδίδονται με αυτό τον τρόπο. Σύντομα θα ενταχθούν εκεί και οι αναπηρικές. Στόχος είναι να γίνουν σταδιακά όλες οι συντάξεις ψηφιακές, όμως δεν είμαστε ακόμα κοντά σε αυτό».

Τέλος, ερωτηθείς για το εργατικό δυστύχημα στην προβλήτα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, είπε: «Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα, όπως είναι όλα τα εργατικά δυστυχήματα. Πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες. Εργατικά δυστυχήματα γίνονταν και πριν και μετά το Νόμο Χατζηδάκη και ειδικά σε αυτόν τον τομέα, ο νόμος δεν έχει αλλάξει κάτι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα