back to top
19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μ. Συντυχάκης: Nα μάθουμε γιατί δεν εξετάζονται άμεσα και συνολικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όλες οι υποθέσεις παρακολούθησης

Διαβάστε επίσης

22-08- 2022

Με φόντο την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη χαράσσουν τη στρατηγική τους τα κόμματα ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης των αρχηγών στη Βουλή την Παρασκευή, ενώ πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης συνιστά και η χρονική διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ανοίγουν με τη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την τοποθέτηση του κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Το ΚΚΕ έχει δηλώσει πως συμφωνεί στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, αναδεικνύοντας ωστόσο την ανάγκη να συμπεριληφθούν η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων και συνακροάσεων-υποκλοπών το 2016, στην έδρα της ΚΕ του κόμματος στον Περισσό. Όπως έχει ξεκαθαριστεί, η πρόταση της ΝΔ για επέκταση του χρόνου διερεύνησης της επιτροπής σε εύρος 10ετίας, χωρίς στοιχεία και αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά, έχει μοναδικό στόχο να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα ώστε να βγει η κυβέρνηση απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όσα αποκαλύφθηκαν.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας , όπως δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Μανόλης Συντυχάκης, στον Αθήνα 984 και τον Γιάννη Λαυράνο, «Θα ζητήσουμε – υπό μορφή ερώτησης ή επαναφοράς της πρότασής του ΚΚΕ- να μάθουμε γιατί δεν εξετάζονται άμεσα και συνολικά στην εν λόγω Επιτροπή Θεσμών  όλες οι υποθέσεις παρακολούθησης. Τόσο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι αντίστοιχες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων, όπως κι οι παράνομες, επανειλημμένες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από το 2016 έως και τον Απρίλιο του 2022, τις οποίες η ΑΑΔΕ αρνήθηκε να ερευνήσει επί της ουσίας».

Ο κ Συντυχάκης απέρριψε την κυβερνητική επιλογή για τοποθέτηση του κ Δεμίρη ως νέου επικεφαλής στην ΕΥΠ, τονίζοντας πως για το ΚΚΕ, τα κόμματα εξουσίας έχουν δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εκάστοτε επικεφαλής να παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Η ΕΥΠ κινείται σε πλαίσιο βαρβαρότητας όπου ζουν και βασιλεύουν αντιδημοκρατικοί έως και παρακρατικοί μηχανισμοί. Είναι ένα επικίνδυνο πλέγμα από ευρωπαϊκές οδηγίες, νόμους, διακρατικές συμφωνίες, που έχουν αναγάγει σε κανόνα την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ βλέπει ενδείξεις για εμπλοκή και ιδιωτών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες για το πολιτικό γίγνεσθαι ή και ανταγωνιστές τους, εκτίμησε πως «αυτό το πολιτικό πλαίσιο χωράει τους πάντες και τα πάντα.. Όσα συμβαίνουν δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν ούτε και τον λαό»

Και συμπλήρωσε ότι «Όλες αυτές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν κάποιο νόημα στο βαθμό που το μαχαίρι φτάσει στο κόκκαλο. Όσες επιτροπές κι αν συσταθούν είναι το ίδιο το σύστημα που γεννάει τις παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές, τη φτώχεια και την ανεργία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα