back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Χ. Μάρκου: Ο Αττικός Αμπελώνας εκπέμπει… SOS!

Διαβάστε επίσης

Ο Αττικός Αμπελώνας, ο μεγαλύτερος ενιαίος μονοποικιλιακός και ιστορικότερος αμπελώνας της Ελλάδας εκπέμπει SOS καθώς απειλείται με εξαφάνιση.

Από τα 138.000 στρέμματα στα οποία απλωνόταν μέχρι το 1985, πλέον έχουν μείνει λιγότερα από τα μισά, δηλαδή σχεδόν 61.886 στρέμματα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής ‘Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) Χρήστος Μάρκου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η φθίνουσα πορεία του αποτελεί μια διαχρονική εξέλιξη, ενώ απέδωσε το γεγονός ότι βαίνει μειούμενος όλα τα τελευταία χρόνια, στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές της σταφυλικής παραγωγής.

«Το κόστος της καλλιέργειας, το όργωμα, η συλλογή, η λειτουργία των αγροτικών μηχανημάτων, η λίπανση κα τα μεταφορικά είναι σε υψηλά επίπεδα και την ίδια στιγμή οι αμπελουργοί πληρώνονται 0,30 ευρώ το κιλό την πρώτη ύλη ενώ το κρασί φθάνει στους καταναλωτές στα 10 ευρώ το λίτρο το χύμα και πάνω από 15-20 ευρώ το εμφυαλωμένο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ.Μάρκου, πρόκειται ίσως για το μοναδικό αγροτικό προϊόν που παρουσιάζει τόσο μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην τιμή του παραγωγού και σε αυτήν του καταναλωτή.

«Τα υπερκέδρη δεν τα παίρνει η βιομηχανία, αλλά οι μεσάζοντες, οι έμποροι και η εστίαση», πρόσθεσε, κρούωντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως επισήμανε «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μέσα στην επόμενη δεκαετία ο αττικός αμπελώνας κινδυνεύει να εξαφανιστεί».

Σημείωσε πάντως, ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας που διοργανώθηκε από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ με τη συμμετοχή και κυβερνητικών παραγόντων, οι υπουργοί κ.κ. Βορίδης, Πέτσας και Γεωργαντάς υπογράμμισαν τη σημασία λήψης μέτρων στήριξης για την διατήρηση του Αττικού Αμπελώνα όπως- μεταξύ άλλων – η ένταξης της καλλιέργειας υπό προϋποθέσεις σε ένα πρόγραμμα οικολογικής προσέγγισης ενώ δεσμεύτηκαν για άμεση οικονομική ενίσχυση μέσω της αξιοποίησης κάθε δυνατότητας που προσφέρουν ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα