back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Γ. Παπαθεοδωρίδης: Το αυστηρό πλαίσιο ελέγχου αποτρέπει παρανομίες σε δωρεές οργάνων και μεταμοσχεύσεις

Διαβάστε επίσης

Απέρριψε ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και Δ/ντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο ΓΝΑ και στο «ΛΑΪΚΟ», τις αναφορές συνηγόρου υπεράσπισης στο πλαίσιο πολύκροτης δίκης, με αιχμές κατά γιατρού για διακίνηση και εμπορία οργάνων.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 καλεσμένος της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, κράτησε αποστάσεις από όσους κάνουν λόγο για προσπάθεια να πληγεί η διαδικασία δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο είναι ουραγός στις μεταμοσχεύσεις με την αναμονή για λήψη νεφρού να φθάνει έως και στα 8 με 9 χρόνια, διάστημα που συνιστά αρνητικό ρεκόρ για τις ανεπτυγμένες χώρες.

«Η πλειονότητα των Ελλήνων εκφράζεται θετικά για τη δωρεά οργάνων. Το κλίμα για τις μεταμοσχεύσεις δεν είναι και πολύ στραβό...Θέλω να πιστεύω πως μεμονωμένες απόψεις δεν έχουν αρνητικό αποτύπωμα. Όταν όμως αυτές διατυπώνονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν» εκτίμησε.

Το πρόβλημα για τον κ.Παπαθεοδωρίδη, δεν έχει να κάνει με εσφαλμένες απόψεις, αλλά με την απουσία οργάνωσης στην όλη διαδικασία και γενικότερα στο χώρο της Υγείας, όπως και με την έλλειψη ενημέρωσης.

Όπως διαπίστωσε «υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον τομέα της δωρεάς οργάνων και αυτό ενδεχομένως συνεπάγεται αμφιβολία κι αρνητικές σκέψεις. Η δωρεά οργάνων κι η μεταμόσχευση συνιστούν εξαιρετικά αυστηρές και ελεγχόμενες διαδικασίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για παρανομία σε κανένα από τα διαδοχικά στάδια… Πάντα υπάρχουν απόψεις που δημιουργούν αμφιβολίες…κι αυτό οφείλεται στην όχι και πολύ καλή μας οργάνωση στο χώρο της υγείας».

Το τελευταίο διάστημα πάντως, έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση τόσο στις δηλώσεις ενδιαφέροντος, όσο και στους δότες οργάνων.

«Είναι σημαντικό αυτό  και ευελπιστούμε η αύξηση να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς» είπε ο κ Παπαθεοδωρίδης.

Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη αύξηση ξεκίνησε πέρυσι με το χαμό της μικρής Έμμας στη Θεσσαλονίκη και συνεχίστηκε με κάποιες δωρεές οργάνων παιδιών. Οι θετικές δηλώσεις έφτασαν στις 5.500 και μέσα σε ένα τρίμηνο ξεπέρασαν τις 15.000. Γενικότερα, πρέπει να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει κάποιος δότης οργάνων ή ιστών. Το σύνηθες είναι να χρειαστεί κάποιος μόσχευμα παρά να δηλώσει θετικός για δωρεά οργάνων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα