back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Γ. Σταθάκης: Η Νέα Δημοκρατία εκτίναξε το δημόσιο χρέος με την επιστροφή σε δημοσιονομικά κενά και επιπρόσθετο δανεισμό 40 δισ.

Διαβάστε επίσης

16-05-2023

Ο Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην υπουργός Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, μίλησε στον Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου για την υποψηφιότητά του, τις προκλήσεις σε σχέση με την ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ άσκησε κριτική και στην πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας.

Στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, με τα μεγάλα κόμματα να επαναχαράσσουν την τακτική τους επιχειρώντας να αντλήσουν ψήφους από τις δεξαμενές των αντιπάλων «στρατοπέδων», ο Γιώργος Σταθάκης κάλεσε τους πολίτες να τον κρίνουν για την εικοσαετή πολιτική του διαδρομή, τα πεπραγμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, τη συμβολή του στη διαμόρφωση του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την στάση του στη Βουλή.

Αναφερόμενος  στις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα, σε σχέση με το περιβάλλον και την ενέργεια, ανέδειξε την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην ανάπτυξη και την επικύρωση των δασικών χαρτών, την επέκταση του Κτηματολογίου στο σύνολο της επικράτειας- από το 25% που ήταν το 2017- και στον χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο Δήμων, με σχέδια τα οποία θα απαντούν στην επέκταση των οικισμών και των πόλεων καθώς και στις ζώνες ανάπτυξης του τουρισμού, της γεωργίας και της βιομηχανίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την σημασία ειδικής μέριμνας – μέσω προεδρικών διαταγμάτων- για να διαφυλαχθεί ο περιβαλλοντικός πλούτος της Κρήτης, σε περιοχές όπως η Ελαφόνησος, ο Μπάλλος, τα Φαλάσερνα και σε άλλους δήμους του νησιού.

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και περιέγραψε το πρόγραμμα που είχε εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ -στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου- για τη δημιουργία ενός συστήματος με έμφαση στην αυτοκατανάλωση και αυτοπαραγωγή των νοικοκυριών, αλλά και των ενεργειακών κοινοτήτων, με προοπτική να αποκτήσουν μια δυναμική της τάξης του 30% με 40% των ΑΠΕ και ο υπόλοιπος χώρος να διατεθεί σε μεγάλες επενδύσεις.

«Η επαναφορά αυτού του μοντέλου, συνιστά άμεση προτεραιότητα στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των ΑΠΕ στο ελληνικό μείγμα για την πράσινη μετάβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Σταθάκης  εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε σχέση με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 20,1 δισ εξωτερικό ισοζύγιο.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περίοδο 2019-23. Ειδικά το 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι εξαγωγές , συνυπολογιζομένων των εσόδων από τον τουρισμό και την ναυτιλία, υπολείπονται των εισαγωγών της χώρας, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο» όπως εξήγησε.

Ασκώντας κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει “αναχώματα” επισήμανε πως «απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα στο πλαίσιο της εγχώριας παραγωγής και των διασυνδέσεων, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο».

Τέλος,  δήλωσε ανήσυχος και για τα δημόσια οικονομικά, υπό το πρίσμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση προέκρινε μια υπερενίσχυση και υπεραπόδοση από τους έμμεσους φόρους, ενώ επανέφερε τα δημοσιονομικά κενά που καλύφθηκαν με επιπρόσθετο δανεισμό 40 δισ ευρώ  ο οποίος επιβάρυνε περαιτέρω το δημόσιο χρέος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα