back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Β. Φραγκάκης: Νησί-πρότυπο της πράσινης οικονομίας η Χάλκη

Διαβάστε επίσης

Σε νησί πρότυπο της πράσινης οικονομίας έχει μετατραπεί η Χάλκη. Το φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, στο πλαίσιο του προγράμματος GR-eco island, παράγει ετησίως 1,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων και συμβάλει στη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η τοπική κοινότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

«Το φωτοβoλταϊκό πάρκο ανήκει στους ίδιους τους κατοίκους, μιλάμε δηλαδή για ενεργειακή δημοκρατία. Άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, έχουν μηδενίζει το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά τους μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα project που ξεπερνάει τα στενά όρια της χώρας μας και αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο», ανέφερε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, σημειώνοντας ότι «το επιτυχημένο μοντέλο της Χάλκης θα μπορούσε σταδιακά να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερους τόπους, σε χωριά και σε γειτονιές και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, να εκμεταλλευτούμε τον απίστευτο ήλιο της χώρας μας».

Και επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανεξάντλητες, τα κύματα της θάλασσας αποτελούν και αυτά μια σημαντική πηγή ενέργειας την οποία στη Χάλκη, όπως τόνισε ο κ,. Φραγκάκης, σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μετά από προσπάθεια και μελέτη, έχουμε χρηματοδοτηθεί και από την ΕΕ για ένα νέο πρότζεκτ, να παράξουμε ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι ετοιμάζουν ήδη και το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο, αποδεικνύοντας ότι δεν θέλει κόπο αλλά… τρόπο για να ακολουθήσει κάποιος το δρόμο της «πράσινης» ανάπτυξης και της καινοτομίας.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα