back to top
16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γ. Πανούσης: Ζούμε μια αρρωστημένη κατάσταση στο αθλητισμό- Δεν έχουμε ακόμα δει το τέλος του δράματος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα τοποθετήθηκε για το φαινόμενο της οπαδικής βίας ο καθηγητής εγκληματολογίας στο ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης.  Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 καλεσμένος της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, μίλησε για αλήθειες που όλοι γνωρίζουν, αλλά κρύβονται κάτω από χαλί, βρίσκοντας δύσκολα θέση στον δημόσιο διάλογο.

Στον απόηχο των τεράστιων ευθυνών της συντεταγμένης πολιτείας για το νέο, δολοφονικό επεισόδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα αυτή τη φορά τον 29χρονο Μιχάλη, ο καθηγητής  έκανε λόγο για κατάλυση της έννομης τάξης, συνολικά από την Αστυνομία μέχρι το Κράτος.  Περιέγραψε μια προσχεδιασμένη δράση φασιστικών στοιχείων,  στημένα παιχνίδια και σκάνδαλα, που αντικατοπτρίζουν την αρρωστημένη κατάσταση στον ελληνικό Αθλητισμό, ενώ προειδοποίησε -χωρίς να κρύβει τα λόγια του- πως επίκεινται χειρότερα, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα, απέναντι στην ανομία. Ειδικώς και γενικώς.

«Είναι άλλο η οπαδική βία από το 1970 και μετά, άλλο μια εγκληματική ενέργεια εν θερμώ και διαφορετικό αυτό που συνέβη προχθές.  Ήταν μια κατάλυση της πολιτείας και των θεσμών απ’ την αστυνομία μέχρι το κράτος. Διακόσιοι άνθρωποι μπήκαν στη χώρα με αυτοκίνητα και πούλμαν με οργανωμένο σχέδιο και κατέλυσαν όλες τις υπηρεσίες  που μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες… Ζούμε μια αρρωστημένη κατάσταση στον χώρο του αθλητισμού.  Την ώρα που όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες δοκιμάζονται σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες , διακινούνται με προκλητικό τρόπο δισεκατομμύρια. Στήνονται παιχνίδια, παράγοντες εμπλέκονται σε σκάνδαλα» τόνισε ο Γιάννης Πανούσης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι νομοτελειακή η δράση ναζιστών και ακραίων ενεργούμενων συμφερόντων. «Στοιχείων που εξυπηρετούν τον εαυτό τους, αρέσκονται στη βία ή  ενδεχομένως εξυπηρετούν υποκρυπτόμενα στοιχεία πίσω από τους ίδιους.» 

Διότι, όπως εξήγησε ο καθηγητής: «Είναι ένα πράγμα να βρίσκεσαι στο γήπεδο και να λειτουργείς εν θερμώ για κάποια απόφαση του διαιτητή κι άλλο να καταστρέφεις ή να χτυπάς κάποιον που δεν γνωρίζεις. Όπως επίσης,  δεν είναι το ίδιο να χτυπάς και  να μαχαιρώνεις. Το να έρχονται εδώ κάποιοι από άλλα κράτη -συνδεδεμένοι με  εθνικά στοιχεία- με στόχο τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, κουβαλώντας ακραίες πολιτικές αντιλήψεις που συνάδουν με εγκλήματα, είναι κάτι παραπάνω από το να μιλήσουμε για ακραίο φανατισμό.»

Ο κ Πανούσης, τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της ανάγκης κάθαρσης και ριζικής αναθεώρησης του υφιστάμενου πλαισίου στο ελληνικό Πρωτάθλημα, με αυστηρή τιμωρία όλων των εμπλεκομένων.  Αφού πλέον εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για υποκριτικούς λυγμούς πάνω από το χυμένο γάλα.

«Μαγικές συνταγές, δεν υπάρχουν και η συναισθηματική αντίδραση είναι άνευ σημασίας… Κάθαρση εν κινήσει δε γίνεται…Χρειάζεται ένα στοπ και μετά να αρχίσει η  εξυγίανση.  Δεν αρχίζει το πρωτάθλημα εάν δε γίνει εξυγίανση. Δεν υπάρχει τρόπος να το μαζέψεις εάν δεν τιμωρήσεις την ομάδα. Δε φταίει βέβαια η ομάδα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, καθώς αυτοί οι τύποι δεν σκοτώνουν για τη φανέλα.  Την χρησιμοποιούν απλά ως  πρόφαση. Υπάρχουν και μπράβοι εκεί μέσα. Έχει αναπτυχθεί  μια υπόγεια, μαύρη οικονομία στο ποδόσφαιρο, το οποίο χρειάζεται να προστατευθεί. Έτσι φτάνουμε στη βία…» κατέληξε .

Συμπυκνώνοντας τις σκέψεις του, ο καθηγητής προειδοποίησε στο κλείσιμο τη συνέντευξής του στο σταθμό της πόλης: «Δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος του δράματος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα