back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χ. Δούκας: Η πράσινη ατζέντα αιχμή του σχεδίου μας για την Αθήνα – Πως θα αγκαλιάσουμε τα διαφορετικά της πρόσωπα στις γειτονιές

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 8ης Οκτωβρίου.

Ο Χάρης Δούκας, καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 984, το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρωτεύουσας.

Σε μια συζήτηση  με τη Σοφία Μπερατάνου εξήγησε πως θα μετατραπεί η Αθήνα σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη πόλη. Με έμφαση στην ανθεκτικότητα και την συμπεριληπτικότητα. Ώστε να  ξαναβρεί την ταυτότητα της ζώντας το παρόν, χωρίς να ξεχνά το παρελθόν, αλλά με την πυξίδα να δείχνει σταθερά στο μέλλον.

«Θέλουμε μια πράσινη Αθήνα. Έχουμε λόφους και δυνατότητες, αλλά η Αθήνα είναι μία περιβαλλοντικά σκληρή πόλη. Το ξέρουμε όσοι τη ζούμε, το καταλαβαίνουν και οι επισκέπτες. Με χαμηλή ποιότητα αέρα, με αρκετά μικροσωματίδια και περιορισμένο πράσινο (μόνον στο 11% συγκριτικά με το 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου κάλυψης). Ακόμα, έχει έντονη ηχορύπανση και το κέντρο γίνεται αβίωτο τα καλοκαίρια  οπότε αναπτύσσονται πολύ μεγάλες θερμοκρασίες».

Η πράσινη ατζέντα βρίσκεται στον ταυτοτικό πυρήνα του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα» Ενέργεια και περιβάλλον συνιστούν βασικά πεδία της δραστηριότητας του Χάρη Δούκα, υποστηρίζοντας τη χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να αποτελέσει  κτήμα όλων των πολιτών. 

«Είναι η αφετηρία στο προγραμματικό μας πλαίσιο. Το προσδιορίζει, το ορίζει, αποτελεί ένα νέο τρόπο προσέγγισης που θα αγκαλιάσει τις γειτονιές» σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς  ξέρει καλά τις περιοχές της πόλης αφού περπατά καθημερινά στους δρόμους της.

«Η  Αθήνα έχει πολλά πρόσωπα. Οι επτά κοινότητές της είναι επτά  διαφορετικές πόλεις με πενήντα γειτονιές. Κάθε μια τους έχει κάτι ξεχωριστό. Γι αυτό έχει αξία να καταλάβουμε τις ιστορίες που αφηγούνται και πως συναρμόζονται σε ένα κοινό όραμα για την πόλη.» 

Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη είναι κάθετος. Ξεκαθαρίζει πως δεν έχει θέση στην Αθήνα και σε αυτό το πεδίο αναδεικνύεται η κρισιμότητα σειράς θεμάτων που συνδέονται με την ασφάλεια του πολίτη.     

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει η υποψηφιότητα Κασιδιάρη. Είναι ύβρις για την Αθήνα το  λίκνο της δημοκρατίας. Από πλευράς μου κάλεσα τους συνυποψηφίους μου να ψηφίσουμε από κοινού την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ ή κάποια εν πάση περιπτώσει που να μην επιτρέπει αυτή τη δυνατότητα υποψηφιότητας. Στο πρότυπο των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, τώρα μάλιστα που δεν στέκει το επιχείρημα της δημιουργίας ενός άλλου κόμματος, όπως έγινε με τους Σπαρτιάτες, καθώς μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο… Ο φόβος και η ανασφάλεια αφήνουν σημάδια στις  γειτονιές και τα θέματα ασφάλειας είναι κορυφαία για τους πολίτες. Είναι ωστόσο στο χέρι μας να δώσουμε τη μάχη. Ώστε  να υπάρξει- κι είμαι βέβαιος – βροντερή απάντηση στον φασισμό και στον ναζισμό σε αυτές τις εκλογές. Δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2014 και το κλίμα έχει αλλάξει. Εκτός όμως από την ασφάλεια, κρίσιμα για τους πολίτες είναι και τα ζητήματα που άπτονται των ελευθεριών και της δημοκρατίας.

Στην κορυφή του σχεδιασμού του επιτελείου του Χάρη Δούκα, είναι η συμπεριληπτικότητα. Αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και στα προτεινόμενα μέτρα συγκαταλέγονται η ενίσχυση των περιπολιών της δημοτικής αστυνομίας και οι μικτές περιπολίες με την ΕΛΑΣ.

«Θα επιδιώξουμε ο δημοτικός αστυνομικός να είναι παρών και ορατός σε κάθε γειτονιά, να τον βλέπει ο πολίτης. Δεν επαρκεί ένα δυναμικό 200 ανθρώπων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στον Άγιο Παύλο περιπολούν μόλις 2 αστυνομικοί και στην Κυψέλη 6. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της δύναμης της δημοτικής αστυνομίας» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «Οι γειτονιές πρέπει να φωτιστούν, η πόλη δεν έχει επαρκή φωτισμό σε όλα της τα σημεία και η αρχή θα γίνει από τις συνοικίες, τις γειτονιές. Ανοιχτές γειτονιές με εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού κόντρα στο φόβο και στα σκοτάδια. Θέλουμε ανοιχτά τα σχολεία και με προστασία. Να μην κλείνουν το μεσημέρι. Να λειτουργούν το απόγευμα, αλλά  και τα Σαββατοκύριακα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα