back to top
17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης στον Αθήνα 9,84: “Κάθε μέρα ανεβάζουμε πιο ψηλά τον πήχη για το έργο μας στην Αθήνα”

Διαβάστε επίσης

Μια ανάσα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά», Κώστας Μπακογιάννης, παραχώρησε συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της οποίας προχώρησε σε απολογισμό του έργου που συντελέστηκε στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην πόλη της Αθήνας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του πενταετούς προγράμματος με το οποίο διεκδικεί ξανά την ψήφο των Αθηναίων, υπογραμμίζοντας πως η ωρίμανση των έργων σε όλα τα επίπεδα θα δώσει τη δυνατότητα στην πόλη να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο και πρόσθεσε πως παρά τις όποιες δυσκολίες, τέσσερα χρόνια μετά, η «μεγάλη εικόνα» είναι ότι η Αθήνα, αποτελεί πλέον μια πόλη ασύγκριτα καλύτερη από το 2019.

«Ποτέ δεν θα νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος με όσα κάναμε στον Δήμο Αθηναίων γιατί θεωρώ ότι υποχρέωσή μου είναι να ανεβάζω καθημερινά τον πήχη. Πήγαμε ψηλά; Μπορούμε ψηλότερα. Προφανώς και κάναμε λάθη αλλά μόνο όποιος δεν δουλεύει , δεν κάνει. Όμως, μαθαίνουμε από αυτά, ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε στην Αθήνα αυτό που της αξίζει, δηλαδή τον καλύτερό μας εαυτό. Φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετό όχι μόνο γιατί η Αθήνα είναι η πόλη των πόλεων αλλά και γιατί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δεκαετίες πλημμελούς σχεδιασμού. Η Αθήνα είναι μια πόλη δύσκολη, με πολύ τσιμέντο και πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας έστω και λίγο καλύτερη, να ανακουφίσουμε, να στηρίξουμε, να προσέξουμε να φροντίσουμε», επισήμανε.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε «πολιτισμός της καθημερινότητας σημαίνει καθαριότητα, πράσινο, φως, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια, δρόμοι, σχολεία, γήπεδα, δημοτικά ιατρεία, όλα αυτά που συνιστούν μια πτυχή της ζωής της πόλης».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς επανέλαβε εμφατικά ότι «στην Αθήνα δεν ταιριάζει το μαύρο» και ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι σε περίπτωση εκλογής του καταδικασένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη θα προβεί ξανά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχει καμία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας για όλα όσα έγιναν αλλά και για όσα σχεδιάζονται, οριοθέτησε ως πρωταρχικούς στόχους του σε περίπτωση που οι Αθηναίοι ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του «τη δημιουργία νέων πεζοδρομίων στην πόλη, τη συνέχιση των βελτιωτικών παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες με έμφαση στην προσβασιμότητα των παιδιών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα» αλλά και «την αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων και στα 7 διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων σε Πολυδύναμα Κέντρα».

Αναλυτικά:

Για το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού:

«Είναι αδιανόητο ότι παρέμενε κλειστό επί 15 χρόνια. Πρόκειται για ένα ιστορικό θέατρο το οποίο έχει συνδεθεί με πολλές γενιές Αθηναίων, όμως, μια ολόκληρη γενιά, τα παιδιά μας, το είχαν στερηθεί. Πλέον έχει ανοίξει και φιλοξενεί μια σειρά από συναυλίες που απευθύνονται σε διαφορετικούς ανθρώπους και ηλικίες. Ως απάντηση στις επικρίσεις που δεχθήκαμε για το πρόγραμμα του Θεάτρου, θα σας αναφέρω ένα προσωπικό παράδειγμα. Πήγα σε μία συναυλία και η 14χρονη κόρη μου σε μια άλλη. Και οι δυο βρήκαμε στο Λυκαβηττό κάτι που μας ένωσε. Σμίξανε γενιές και τέχνες. Το Θέατρο του Λυκαβηττού είναι μια αρχή για την πόλη και έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε. Επίσης, το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ έχει περάσει στο Δήμο Αθηναίων και θα το λειτουργήσουμε μια διαφορετική λογική, στο πρότυπο αντίστοιχων θεάτρων όπως στο Βερολίνο καθώς και το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Τυπογραφείου επί της Σταδίου, το οποίο επιθυμούμε να γίνει ένας χώρος που θα φιλοξενεί Σύγχρονη Τέχνη. Υπάρχει μια πολύ πλούσια και δραστήρια κοινότητα καλλιτεχνών και νέων δημιουργών στην Αθήνα που πρέπει να έχουν το χώρο τους. Επίσης, θέλουμε να φέρουμε το “Αναπαυτήριο” του Πικιώνη στου Φιλοπάππου, κοντά στο όραμα του ‘Έλληνα Gaudí. Η Αθήνα έχει πάρα πολλά πολιτιστικά αποθέματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Για το Λόφο του Στρέφη και το πάρκο Δρακόπουλου

«Ο Δήμος κάνει τη δουλειά του, δημιουργεί υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα και μονοπάτια και τοποθετεί φώτα ώστε να ξανασυνδεθεί ο λόφος με τη γειτονιά. Θέλουμε να διώξουμε τον φόβο , το μαύρο και το σκοτάδι. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι -80-100 άτομα- που αντιδρούν, αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκουμε μπροστά μας παντού. Τους συναντήσαμε και στην Ακαδημία Πλάτωνος και στο πάρκο Δρακόπουλου. Εμείς, θέλουμε απλά να διασφαλίσουμε ότι η γειτονιά θα έχει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, πράσινο χώρο, ότι θα έχουμε ολοκληρώσει μια πράσινη ανάπλαση. Το πάρκο Δρακόπουλου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και η γειτονιά θα το απολαύσει, θα πάρει τις ανάσες της. Η απάντηση σε όσους αντιδρούν είναι το ίδιο το έργο, το οποίο ενώνει».

Για το έργο της Πανεπιστημίου και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις

«Το αποτέλεσμα του έργου της Πανεπιστημίου, ανταμείβει. Σήμερα μιλάμε για τον πρώτο πράσινο δρόμο της Αθήνας, με πολλά δέντρα, μεγάλα και όμορφα παρτέρια, με νέα ψυχρά υλικά για να μην κρατούν τη ζέστη το καλοκαίρι, με υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία που δεν υπήρχαν πριν αλλά και με τρεις ροές για την ανακύκλωση. Βεβαίως και εγώ προσωπικά αλλά και η ομάδα μου, αντιλαμβάνομαι απολύτως τί έγινε και έχουμε δουλέψει για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Στην περίπτωση του Λυκαβηττού, εφαρμόσαμε ό,τι μάθαμε από το έργο της Πανεπιστημίου.

Ουσιαστικά, ολοκληρώθηκε ένα τρίπτυχο μεγάλων παρεμβάσεων που είχαν καθυστερήσει επί σειρά ετών. Έχουμε τη νέα Ομόνοια, τη νέα Πανεπιστημίου, το νέο Σύνταγμα, ολοκληρώθηκαν τα έργα στον Εθνικό Κήπο, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Το κέντρο της Αθήνας έχει αρχίσει να επουλώνει τα τραύματά του, να σηκώνεται όρθιο. Έγιναν παρεμβάσεις, στην Πατησίων, ασφαλτόστρωση, αντιγκράφιτι, αναβαθμίστηκαν όλα τα φώτα με led -όπως έγινε σε όλες τις γειτονιές- και τοποθετήθηκε πράσινο στο διάζωμα. Επόμενος στόχος είναι τα πεζοδρόμια. Όμως από τη στιγμή που έχουμε την ευθύνη για τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, πρέπει να έχουμε και τη νομική αρμοδιότητα και αυτό ακριβώς ζητάω από την πρώτη μέρα από την κυβέρνηση. Είναι κάτι που γίνεται με τρεις λέξεις σε μια τροπολογία».

Για τις αρμοδιότητες του δήμου Αθηναίων, την εικόνα της πλημμυρισμένης Βασιλίσσης Σοφίας και την κλιματική αλλαγή

«Είμαστε σε πόλεμο με την κλιματική κρίση. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας. Το 2019 χαρτογραφήσαμε 41 ευάλωτα σημεία της πόλης και ξεκινήσαμε να τα δουλεύουμε ένα- ένα. Κάποια τα ολοκληρώσαμε, κάποια τα δρομολογήσαμε και τώρα πρέπει να ξεμπλέξουμε το κουβάρι των αρμοδιοτήτων. Τα φρεάτια όπως όλοι οι δρόμοι της Αθήνας ή τα πεζοδρόμια, πρέπει να είναι αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη στη Βασιλίσσης Σοφίας όπου για να επέμβει ο δήμος, ουσιαστικά παρανομεί γιατί δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Επίσης, η Αθηνάς – μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης- δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, ομοίως και η Φραντζή. “Παρανομήσαμε” για να καθαρίσουμε τα φρεάτια. Θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή το πολιτικό σύστημα να “καθαρίσει” τα πράγματα με σαφήνεια και διαφάνεια προκειμένου να γνωρίζουν και οι πολίτες τί κάνει ο καθένας μας.

Εάν δεν πάρουμε αποφάσεις σήμερα, σε μερικά χρόνια η Αθήνα θα είναι αβίωτη. Δεν μπορεί να πλημμυρίζουμε τον χειμώνα και να καιγόμαστε το καλοκαίρι. Πρέπει να έχουμε μια ρήτρα κλίματος σε ότι κάνουμε. Πρέπει να γίνουν μελέτες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε ό,τι έργο γίνεται. Από τις μικρές παρεμβάσεις μέχρι το πάρκο Κοροπούλη στα Σεπόλια που γκρεμίσαμε ένα εργοστάσιο για να αξιοποιηθεί, το πάρκο που θέλουμε να φτιάξουμε στη Λιοσίων όταν φύγουν τα ΚΤΕΛ ή η Διπλή Ανάπλαση που πέρα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού έχει και ένα πάρκο 215 στρεμμάτων. Επίσης, είναι σημαντική και η αξιοποίηση του νερού, να διασφαλίσουμε ότι δεν το σπαταλάμε. Η πόλη χρειάζεται μια καινούρια λογική, ένα νέο παράδειγμα , αν θέλουμε να κάνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη Αθήνα».

Για το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη

«Η Αθήνα είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2019. Όμως, έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε, έχουμε ένα βουνό να ανέβουμε. Εμείς χαρτογραφήσαμε την Αθήνα γειτονιά-γειτονιά και έχουμε καταθέσει τον μαύρο χάρτη της παραβατικότητας και της ανομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκ του ρόλου μου, οφείλω να αξιοποιώ το δημόσιο βήμα για να μεταφέρω τις κραυγές αγωνίας των Αθηναίων. Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον υπουργό τον κ. Οικονόμου και συμφωνήσαμε σε τρία πράγματα: θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στο κέντρο και στις γειτονιές, θα αξιοποιήσουμε εποπτικά μέσα όπως κάμερες και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όσον αφορά στις ενστάσεις για τη λειτουργία καμερών, αυτά τα έχει λύσει η ζωή σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα».

Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη

«Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές. Την ιστορική εκείνη ημέρα που καταδικάστηκε η εγκληματική οργάνωση και πήρε μια βαθιά ανάσα όλη η Αθήνα, έστειλα επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο συγκεκριμένος -αρνούμαι να πω το όνομά του- έχασε τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό θα επαναληφθεί και τώρα σε περίπτωση που εκλεγεί. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια αποδόμηση πλέον του προσώπου αυτού γιατί στην Αθήνα δεν ταιριάζει το μαύρο, ο φασισμός, υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στους νεοναζί και το μίσος, πέρα και πάνω από κόμματα».

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα

«Έχουμε ήδη προτείνει στην κυβέρνηση να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει αυτή η αναρχία που βλέπουμε σήμερα. Σε κάποιες γειτονιές που είναι υπερκορεσμένες θα πρέπει να μπει ένα όριο χωρίς να θίγουμε δικαιώματα. Από την άλλη, υπάρχουν γειτονιές που θα θέλαμε περισσότερο AirBnB. Χρειαζόμαστε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο, όχι κεντρικά, αλλά από το Δήμο Αθηναίων. Άλλωστε, ο χειρότερος Δήμαρχος ξέρει την πόλη του καλύτερα από τον καλύτερο υπουργό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα