back to top
18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

M. Φωκάς: Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» είναι το σπίτι της λογιοσύνης

Διαβάστε επίσης

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, υπήρξε η πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της χώρας. Έχοντας ιδρυθεί το 1865 από τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, ηλικίας από 15 έως 17 ετών που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός πολιτιστικού Συλλόγου που θα είχε ως στόχο την κοινή πρόοδο και ωφέλεια του λαού, μετρά 159 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με τεράστια προσφορά στην πολιτιστική, κοινωνική και πνευματική ιστορία της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου και μέλος του ΔΣ του Αθήνα 9.84, Μάκης Φωκάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου «ο Φιλολογικός Σύλλογος ”Παρνασσός” είναι το σπίτι της λογιοσύνης».

«Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο βουνό, τον Παρνασσό το οποίο κατά την παράδοση ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και στις Μούσες, προστάτιδες των Γραμμάτων και των Τεχνών», σημείωσε ο κ. Φωκάς ενώ στο πλαίσιο μιας μικρής ιστορικής αναδρομής που επιχείρησε, υπενθύμισε ότι το 1896, από το βήμα του Συλλόγου που διατηρείται μέχρι και σήμερα, ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ανακοίνωσε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελεί διαχρονικά ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», έκανε λόγο για μια αδιάλειπτη παρουσία και μια συνεχή πολυπολιτισμική δραστηριότητα με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις.

«Η Νυκτερινή Σχολή Απόρων Παίδων συνεχίζει το ευαγές έργο της με το Νυχτερινό Δημοτικό Σχολείο που προσφέρει δωρεάν παιδεία σε ομογενείς και αλλοδαπούς μαθητές από τις πέντε ηπείρους που διαβιούν στην Ελλάδα και επιθυμούν να διδαχθούν την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Έχουμε επίσης το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο όπου κάθε Τετάρτη, διακεκριμένοι καθηγητές διδάσκουν δωρεάν . Ξεκινήσαμε ένα θεατρικό εργαστήρι που λειτουργεί κάθε Δευτέρα και μαθαίνει στους ενδιαφερόμενους την ιστορία του θεάτρου. Μεταξύ άλλων, εντάξαμε τις γυναίκες στα τακτικά μέλη του Συλλόγου, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, αξιοποιήσαμε την περιουσία του Παρνασσού και με αυτόν τον τρόπο, επιλύσαμε χρονίζοντα ζητήματα όπως τα ανεκμετάλλευτα κτήρια που είχαμε στην Αθήνα ενώ ασχολούμαστε πάντα με φιλολογικές και ιστορικές εκδόσεις», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, η αναγεννητική προσπάθεια του Συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, παραμένει πρωταρχικός στόχος.

«Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός έχει και παρόν και μέλλον. Προχωράμε με σεβασμό στις παραδόσεις του», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα