back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μεν. Θεοδωρουλάκης: Εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα η εφηβική βία – Τουλάχιστον 15 κλήσεις καθημερινά στη γραμμή 10306

Διαβάστε επίσης

Στα αυξανόμενα περιστατικά εφηβικής παραβατικότητας και στην αγωνία της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αναφέρθηκε ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, υπεύθυνος της 24ωρης τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ».

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη επισήμανε ότι πολλοί φορείς είχαν προειδοποιήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, για τις ανησυχητικές διαστάσεις της εφηβικής βίας και τις συνέπειες από τις διαταραχές στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

«Το ζήτημα της εφηβικής παραβατικότητας και γενικότερα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων έχει αναδειχθεί έντονα  από πολλούς φορείς, οι οποίοι από το 2020 είχαν εστιάσει στις συνέπειες της πανδημίας, τονίζοντας ότι θα είναι μακροχρόνιες και πολύπλοκες» Έχουν υπάρξει τεράστιες αλλαγές  στην καθημερινότητα των παιδιών που σήμερα βλέπουμε να έχουν  αυτή τη συμπεριφορά Σε μια ευαίσθητη ηλικία  που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την προεφηβεία στην εφηβεία και εν συνεχεία στην ενήλικη ζωή, όχι πλέον στα 18, αλλά στο εικοστό τρίτο (23) ή και στο 25 έτος της ηλικίας, μιλώντας για τις δυτικές κοινωνίες»..

Οι εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος αποτυπώνονται ανάγλυφα στο μέσον όρο των κλήσεων που δέχεται η γραμμή 10306 σε καθημερινή βάση, κυρίως από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρουλάκη «είναι γύρω στα 15 την ημέρα, με μία παραπομπή 2 ή 3 τηλεφωνημάτων σε βραχεία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση καθημερινά…. Τα τηλεφωνήματα είναι από γονείς που βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους και προβληματίζονται. Από εκπαιδευτικούς που αντιλαμβάνονται ότι στην τάξη δεν υπάρχει πλέον το ηθικό πλαίσιο ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας, αλλά ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που σε συνδυασμό  με την έλλειψη αξιών και τη βία, τρέφουν  και διευρύνουν την επιθετικότητα στα παιδιά».

*Στην  Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “ΑΡΓΩ”,  μετέχουν 36 Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν πάνω από 140 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, απασχολούν 2.300 εργαζόμενους, φιλοξενούν 2.100 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και παρέχουν υπηρεσίες σε τουλάχιστον 5.000 πολίτες καθημερινά.

Σκοποί της Ομοσπονδίας Αργώ είναι μεταξύ άλλων να συντονίσει και να συμβάλει στην κατά το δυνατό κοινή μεθοδολογία, και διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης, διαχείρισης και αξιολόγησης των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας, με στόχο να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με έναν ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ομοσπονδία Αργώ στην ιστοσελίδα: http://argo.org.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα