back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ν. Μηλαπίδης: ‘Οσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής επεκτείνεται το όριο εργασιακής ζωής

Διαβάστε επίσης

Σε λειτουργία τέθηκε στον e-ΕΦΚΑ η πλατφόρμα για την υποβολή της Δήλωσης Απασχόλησης, από συνταξιούχους που εργάζονται και είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους.

«Σε όλη την Ευρώπη γίνεται μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τις πολιτικές ενεργούς γήρανσης. Επειδή το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, αυξάνονται και οι ανάγκες στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα επεκτείνεται το όριο της εργασιακής ζωής», δήλωσε στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης.

  • Δεν είναι υποχρεωτικό 

«Όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη σύνταξη. Με το νέο νόμο δίνουμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους να μπουν στην αγορά εργασίας. Πριν το νέο νόμο, υπήρχε παρακράτηση του 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων εργάζονταν. Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν οι συνταξιούχοι, καταργώντας την παρακράτηση».

 

  • Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ανεργίας των νέων με την ανάγκη απασχόλησης έμπειρων συνταξιούχων.

«Από τις μελέτες που έχουν γίνει, προκύπτει ότι η παραγωγικότητα των νέων αυξάνεται όταν έχουν δίπλα τους ανθρώπους με εμπειρία. Θέλουμε λοιπόν να “μπολιάσουμε” την αγορά εργασίας με νέα στελέχη που έχουν τις δεξιότητες του μέλλοντος, με ανθρώπους που έχουν εμπειρία ζωής πάνω σε έναν κλάδο».

  • Σύνδεση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης- προσδόκιμο ζωής

«Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο προσπαθούν να συνδέσουν τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής. Στην Ελλάδα οι τάσεις δείχνουν ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν θα είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες».

  • Υπουργική απόφαση για το επίδομα μητρότητας

«Σύντομα έρχεται η υπουργική απόφαση και μια αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι γυναίκες που έχουν γεννήσει ή όποιος έχει υιοθετήσει παιδί, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για το επίδομα γονεϊκότητας το οποίο ισούται με ποσό του κατώτατου μισθού».

  • Για οφειλές

«Όσοι έχουν χρέη προς το δημόσιο άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ θα μπορούν πια να πάρουν σύνταξη, κάνοντας μια αίτηση στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζει ότι για να πάρει σύνταξη πρώτον, θα πρέπει να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο για να δούμε ότι όντως δεν έχει καταθέσεις και δεν πληρώνει και δεύτερον, να γίνει η διαδικασία προκειμένου να του παρακρατείται κομμάτι της σύνταξής του για να αποπληρωθεί το χρέος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα