back to top
21.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ν. Ταχιάος: Η πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών συγκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα

Διαβάστε επίσης

«Η πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών δεν βοηθάει κανέναν, νομίζω ότι συγκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα πίσω από ένα πέπλο φημολογιών και πολλών θέσεων οι οποίες τελικά έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι ουσία», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος.

«Η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πρέπει να σεβαστούμε τον πόνο των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους, σε αυτή την μεγάλη τραγωδία, αλλά και των ανθρώπων που επιβίωσαν. Ο καθένας θα κριθεί στη πορεία, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη η οποία είναι ανεπηρέαστη από τις πολιτικές επιρροές», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και για το σύστημα ETCS, -σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών- το οποίο δεν λειτουργεί ακόμα.

Ελληνικός Σιδηρόδρομος και ασφάλεια

«Προφανώς και είναι ασφαλέστερος μετά την τραγωδία των Τεμπών. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν θα υπάρχει ποτέ η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στο σιδηρόδρομο, δεν είναι σωστό. Πάντα θα υπάρχει η εξάρτηση όσων συμβαίνουν στον Σιδηρόδρομο από το ανθρώπινο χέρι. Ακόμα και όταν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας αυτές απαιτούν διαδικασίες. Οι ίδιες οι διαδικασίες δίνουν τις δικλείδες ασφαλείας. Πάντα ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος είναι εκτεθειμένος στον ανθρώπινο παράγοντα. Αν πάει για παράδειγμα κάποιος και αφαιρέσει ένα καλώδιο ETCS, αυτόματα πετάει όλα τα συγκεκριμένα συστήματα έξω».

Σε ποια σημεία δεν λειτουργεί τηλεδιοίκηση 

«Αρχές Σεπτέμβρη είχαν παραδοθεί τα συστήματα, τα οποία ήταν απολύτως απαραίτητα για να υπάρχει τηλεδιοίκηση στο σύνολο της γραμμής, ωστόσο αυτά καταστράφηκαν, από τη θεομηνία “Daniel” , σε ένα μεγάλο τμήμα από Δομοκό μέχρι Κραννώνα Λάρισας και σε άλλους δύο κλάδους του δικτύου της Θεσσαλίας»

Δεν λειτουργεί ακόμα το σύστημα ETCS

«Το σύστημα ETCS (European Train Control System – Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Συρμών), δεν λειτουργεί ακόμα διότι πρέπει και οι συσκευές που είναι εγκατεστημένες επάνω στα τρένα να λειτουργούν μαζί με το συγκεκριμένο σύστημα και αυτό δεν είναι εφικτό ακόμα, θα λειτουργήσει όμως στο προσεχές μέλλον».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα