back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Α. Συρίγος: Στη ΝΔ συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές τάσεις

Διαβάστε επίσης

Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας όπως η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, η ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα σενάρια μετεγγραφών στη ΝΔ μέσω… Ευρωλίστας, στελεχών με σκληρό δεξιό προφίλ, τέθηκαν επί τάπητος στη συνομιλία του βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελου Συρίγου με τον Γιώργο Μελιγγώνη στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84.

 

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι καλύτερες από ότι τα τελευταία 50 χρόνια , ωστόσο, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Με το χάος που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια κοινή συνισταμένη στις θέσεις μας. Βέβαια, ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Όταν συζητάς, βλέπεις και τον τρόπο που σκέφτεται ο συνομιλητής σου και θεωρητικώς μπορεί να βρεθεί και μια λύση. Όμως, επί της ουσίας, οι θέσεις μας απέχουν. Όταν θέτεις ζήτημα σε ποιον ανήκουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τι να συζητήσεις, σε ποιόν ανήκει η Χίος;

Η Τουρκία συνδέει ευθέως την αποστρατιωτικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία, έχει στείλει τρείς σχετικές επιστολές στον ΟΗΕ. Θέλει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μαζί με θέματα ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είτε μεγάλα ρητώς κατονομαζόμενα έχοντας ως επιχείρημα ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης ως προς την αποστρατιωτικοποίηση είτε σε μικρά μη ρητώς κατονομαζόμενα. Προσπαθούν από το 1996 και μετά να διασυνδέσουν την οριοθέτηση με την ελληνική κυριαρχία και γι’ αυτό δεν έχει βρεθεί λύση. Πάντως, το γεγονός ότι κλείνουμε ένα χρόνο χωρίς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και του FIR Αθηνών, αποτελεί επιτυχία, είναι μια αλλαγή».

Εξεταστική για τα Τέμπη

«Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ποινικής εξέτασης του θέματος, θα διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει τέτοιο. Για να γίνει Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έρθει από τη δικαιοσύνη έγγραφο, όπου να διαπιστώνεται ευθύνη πολιτικού προσώπου και τέτοιο χαρτί μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει. Επομένως, ορθώς έγινε Εξεταστική Επιτροπή».

 

Ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

«Τραγικό από κάθε άποψη ως περιστατικό η επίθεση του όχλου σε δύο συνανθρώπου μας επειδή ήταν διαφορετικοί από τους υπόλοιπους. Αυτό τους τράβηξε το ενδιαφέρον και τους επιτέθηκαν και αυτό ακριβώς είναι που σοκάρει, η επίθεση λόγω εμφάνισης και διαφορετικότητας. Προσωπικά, με σόκαρε το γεγονός της επίθεσης, της αλητείας αλλά και η εικόνα του νεαρού που χτυπούσε ηλικιωμένο αστυνομικό στο κεφάλι με κράνος».

 

Πολιτικός προσανατολισμός της ΝΔ

«Η ΝΔ από ιδρύσεώς της είχε το χαρακτηριστικό μιας ευρείας παράταξης. Συνυπάρχουν σε αυτήν πολλές και διαφορετικές τάσεις. Πάντοτε υπήρχε το ερώτημα πόσο κέντρο θέλεις μέσα στη ΝΔ. Θεωρώ ότι κινείται πάντοτε στα όρια της κεντροδεξιάς αν και αυτοί οι όροι είναι παρωχημένοι. Τα προβλήματα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά».

Σενάρια ένταξης του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Γιώργου Καρατζαφέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

«Με τον Φαήλο Κρανιδιώτη είμαστε συμφοιτητές και φίλοι. Είναι ένα πολύ δυνατό μυαλό, κατά καιρούς ξέφυγε, αλλά είναι ένας τίμιος άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει βάλει ποτέ το χέρι στο μέλι, είναι αγωνιστής. Τον εκτιμώ πολύ. Για τον Γιώργο Καρατζαφέρη…δεν θα πω κάτι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα