back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ζ. Μακρή: Προϊόν πολύμηνης συνεργασίας με επιστήμονες και ειδικούς τα μέτρα για την καταπολέμηση της σχολικής βίας

Διαβάστε επίσης

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα πλατφόρμα https://stop-bullying.gov.gr/ για την υποβολή καταγγελιών bullying στα σχολεία.

‘Όπως ανακοίνωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου η  υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μέσα σε μόλις ένα 12ωρο λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, το σύστημα δέχθηκε έξι επώνυμες καταγγελίες για bullying από μαθητές σχολείων της Επικράτειας.

«’Ηδη τις πρώτες 12 ώρες εφαρμογής της πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά bullying υπήρχαν 6 επώνυμες καταγγελίες, ο αριθμός των περιστατικών αυτών δεν είναι μικρός. Αυτό δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι, ανήλικοι ή και ενήλικοι, χρειάστηκαν βοήθεια,  άρα ήταν μια κίνηση που χρειαζόταν να γίνει».

Νέος κανονισμός λειτουργίας σχολείων

«Ο κανονισμός έχει να κάνει με το ζητούμενο που είναι η πρόληψη, πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το οποίο εκτιμώ ότι οι γονείς δεν θα έχουν αντίρρηση».

Σε συνεργασία επιστημόνων και ειδικών τα μέτρα κατά του bullying 

«Τα μέτρα και η εκστρατεία καταπολέμησης της σχολικής βίας και παραβατικότητας ήταν προϊόν πολύμηνης συνεργασίας με επιστήμονες και ειδικούς επί του θέματος και ήταν απαίτηση, όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία ζητούσε “εργαλεία” για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί αυτά τα φαινόμενα».

Οι καταγγελίες διαχειρίζονται με διακριτικό τρόπο

«Οφείλαμε ως πολιτεία, ως υπουργείο παιδείας, να διασφαλίσουμε έναν διακριτικό τρόπο και με εχεμύθεια ώστε να μπορούν να γίνονται οι καταγγελίες. Κάποια παιδιά φοβόντουσαν  να προχωρήσουν σε καταγγελίες για να μην στοχοποιηθούν και υποστούν αντίποινα. Από ‘δω και πέρα μπορούν να μιλήσουν αφού οι καταγγελίες διαχειρίζονται με τρόπο διακριτικό και υπάρχει εχεμύθεια. Δεν κάναμε κάτι που δεν το υπέδειξαν οι ειδικοί».

Διπλασιάστηκαν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί

«Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί τα σχολεία διπλασιάστηκαν. ‘Έχουν φτάσει τους 4.000 και καθένας από αυτούς έχει την εποπτεία σε 5 σχολεία. Στόχος είναι να καλυφθούν όλα τα σχολεία της χώρας».

Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Σε λειτουργία έχουν τεθεί τα εργαστήρια δεξιοτήτων όπου οι μαθητές διδάσκονται το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα θα ξεκινήσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ανάλογη διδασκαλία των μαθητών. Τα μέτρα ξεκινούν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με διαφορετικά πρωτόκολλα για κάθε βαθμίδα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα