back to top
18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

B. Μαρτζούκος: Επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Τις εκτιμήσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ αλλά και για το πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9.84, ο Αντιναύαρχος ε.α και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), Βασίλης Μαρτζούκος.

«Αυτή τη στιγμή ζούμε μια έκτακτη κατάσταση. Οι εναέριοι χώροι στη Μέση Ανατολή έχουν κλείσει ενώ αναμένεται σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και των ηγετών της G7 προκειμένου να υπάρξει ενιαία διπλωματική αντίδραση στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με drones. Όλα αυτά, δείχνουν ότι υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την επόμενη μέρα», ανέφερε αρχικά, συνομιλώντας με την Μαρία Παύλου.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι πλέον, τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στο Ισραήλ και στο πως αλλά και με ποιον τρόπο θα επιλέξει να απαντήσει.

Το μήνυμα του Ιράν

«Η επίθεση του Ιράν ήταν συνδυασμένη και επί της ουσίας ήταν μια επίδειξη ισχύος. Έδειξε στο Ισραήλ ότι μπορεί να το πλήξει και μάλιστα από πολλές κατευθύνσεις, δηλαδή, από το Λίβανο όπου έχει τη Χεζμπολάχ υπό τον έλεγχό του, από την Υεμένη μέσω των Χούθι αλλά και ως Ιράν, απευθείας, από το έδαφός του. Παράλληλα, οι Ιρανοί είχαν την πρόνοια να δείξουν στη διεθνή κοινότητα και στο Ισραήλ ότι δεν αποσκοπούν στην ουσιαστική εμπλοκή τους . Ήταν μια οφειλόμενη απάντηση, αφού προηγουμένως το Ισραήλ ”χτύπησε” την 1η Απριλίου το Προξενείο της Περσίας που αποτελεί εθνικό έδαφος. Το Ιράν ξεκίνησε μία επίθεση με με drones , γεγονός που έδωσε στο Ισραήλ τουλάχιστον 7 ώρες προετοιμασίας. Συνεπώς, κατά την άποψή μου, το μήνυμα του Ιράν είναι ”σε χτυπάω μεν γιατί έτσι οφείλω να κάνω αλλά από την άλλη, σου δίνω το χρόνο για να καταλάβεις ότι από πλευράς μου αυτό ήταν και τελείωσε, μην προχωρήσεις σε αντίποινα γιατί τότε η επόμενη αντίδρασή μου θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

 

Ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ

«Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό θα πειστεί ο πρόεδρος Νετανιάχου να μην απαντήσει, κάτι που όμως δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Θεωρώ δεδομένη την απάντηση του Ισραήλ. Τουλάχιστον, όμως, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ να τον πείσουν ώστε η αντίδρασή του να είναι τέτοια που να μην έχει συνέχεια η σύγκρουση Ιράν- Ισραήλ».

Συνέπειες μια ενδεχόμενης κλιμάκωσης

«Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης θα έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου που μας αφορούν όλους. Όλη η ανατολική ακτή του Περσικού Κόλπου που είναι … Ιράν, είναι γεμάτη με διάφορες κρυμμένες  συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων, υπάρχουν χιλιάδες ταχύπλοα φορτωμένα με πυραύλους καθώς και πολλά υποβρύχια τσέπης. Με όλα αυτά,  θεωρούν ότι μπορούν να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ και να επιτίθενται σε πετρελαιοφόρα πλοία που εκτελούν δρομολόγια φορτωμένα με υδρογονάνθρακες. Αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία αν οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω να πειστεί ο Νετανιάχου ότι είναι προς το συμφέρον του να μην κλιμακώσει την κατάσταση».

 

    Διπλωματικές διεργασίες

«Είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ θέλει να συμπαρασύρει τις ΗΠΑ σε μια σύγκρουση με το Ιράν και να κλιμακωθεί η κατάσταση γιατί το Ιράν είναι ορκισμένος εχθρός του, δεν θέλει να υπάρχει ως οντότητα. Πλέον, όλα βλέμματα είναι στραμμένα στην διπλωματική διεργασία και όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα