back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Να υπάρξει έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του αριστερού και κεντροαριστερού χώρου, μετά τις Ευρωεκλογές, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για μια Δημοκρατική και Δίκαιη διεθνή Τάξη και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, συνομιλώντας με τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84.

Παράλληλα, υπογράμμισε την κρισιμότητα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ανάχωμα στην μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και ως προς τα καθ’ ημάς «να υπάρξει έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Ειδικότερα, ανέφερε:

«Διπλά κρίσιμες οι Ευρωεκλογές»

«Οι επικείμενες Ευρωεκλογές είναι διπλά κρίσιμες. Χρειαζόμαστε ανάχωμα στην μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, καθώς τα συστημικά κόμματα δεν μπορούν να πείσουν τους ευρωπαίους πολίτες ότι όλα πάνε καλά. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο να υπάρχει προοδευτική απάντηση στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων και της διάβρωσης του κοινωνικού κράτους ενώ στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος Μητσοτάκη».

 

«Ούτε προτάθηκα , ούτε υποστηρίχθηκα από την κυβέρνηση για τη θέση του εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ»

«Η υποψηφιότητά μου για τη θέση του εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ είναι ατομική, ούτε προτάθηκα ούτε υποστηρίχθηκα από την κυβέρνηση. Είναι μια θέση τιμητική και άμισθη και αφορά σε όλα τα θέματα της διεθνούς τάξης. Νομίζω ότι έχει εξαντληθεί το θέμα. Δυστυχώς, υπάρχει χυδαιότητα στην πολιτική σκηνή, αλλά ευτυχώς ελέγχεται. Εκτός από την αρχική ανάρτηση του κ. Πολάκη με αφορμή αυτή μου τη θέση, δεν υπήρξε άλλη αντίδραση και δεν επαναλήφθηκε κάτι παρόμοιο από κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».

 

«Φοβάμαι πως θα υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»

«Δεν μπορεί να υπάρχει δίκαιη ειρήνη εάν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό. Φοβάμαι πως θα υπάρξει κλιμάκωση. Οι δύο χώρες πρέπει να έχουν το δικό τους κράτος και αυτή είναι η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να υπάρξει. Υπήρξε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να παρακάμψει το Παλαιστινιακό ως θέμα, να προωθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών χωρίς όμως να λυθεί το παλαιστινιακό, μια πολιτική που όμως κινείται σε αδιέξοδη κατεύθυνση. Πρέπει να αναμένουμε απάντηση στο Ιράν από το Ισραήλ αλλά και να δούμε ποια μορφή έχει. Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα περάσουν οι σκληροπυρηνικές θέσεις του Νετανιάχου ο οποίος εξυπηρετεί περισσότερο ένα προσωπικό παιχνίδι επιβίωσης παρά την προώθηση των συμφερόντων της χώρας του».

 

«Έχουμε ταυτιστεί με μία από τις εμπόλεμες πλευρές»

«Δυστυχώς, ζούμε ένα από τα χειρότερα επεισόδια της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Γενικά η Ευρώπη έχει μια ιδιαίτερα παθητική στάση με εξαίρεση την Ισπανία και την Ιρλανδία οι οποίες πιέζουν να καταδικαστούν οι επιθέσεις κατά αμάχων ως εγκλήματα πολέμου και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τη χώρα μας από την πρώτη ομάδα των χωρών της Ευρώπης, που ήταν κοντά στην Παλαιστίνη χωρίς να παραγνωρίζουν και τις σχέσεις με το Ισραήλ και τώρα έχει βρεθεί όχι στο μέσο όρο, αλλά κοντά στις χώρες που βρίσκονται όσο πιο μακριά από το δίκαιο στην υπόθεση αυτή. Η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί ως μεσολαβητής ειρήνης μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αντιθέτως, έχουμε γίνει μέρος του προβλήματος, έχουμε ταυτιστεί με μία από τις εμπόλεμες πλευρές».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα