back to top
18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γ. Μανιάτης: «Η ενεργειακή κρίση προϋπήρχε της έντασης στην Ουκρανία, για δύο μήνες. Η Ευρώπη, πιάστηκε αδιάβαστη γι άλλη μία φορά

Διαβάστε επίσης

2022 -02-16

Η ενεργειακή κρίση και η ένταση στην Ουκρανία εντείνουν την αγωνία για τον εφοδιασμό και την επάρκεια της Ευρώπης, εστιάζοντας σε σχέδια έκτακτης ανάγκης και εναλλακτικά σενάρια προμήθειας φυσικού αερίου.

«Η ενεργειακή κρίση προϋπήρχε δύο μήνες της έντασης στην Ουκρανία. Έχουμε  ένα ξέσπασμα δύο κρίσεων, ταυτόχρονα. Η Ευρώπη, γι άλλη μία φορά, πιάστηκε αδιάβαστη, απροετοίμαστη στα μεγάλα ζητήματα. Ακόμη αναζητεί τον βηματισμό της» είπε στον Αθήνα 984, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Με δεδομένο ότι η ΕΕ καλύπτει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ρωσία, σημείωσε ότι η απειλή αφορά αποκλειστικά τη Γηραιά Ήπειρο. «Ουσιαστικά είναι μια κρίση φυσικού αερίου, έχουμε έλλειψη τροφοδοσίας στην Ευρώπη κι όχι παγκοσμίως» ήταν τα λόγια του.

Μιλώντας στον Γιάννη Παπαγωργίου ο κ. Μανιάτης εκτίμησε πως «η ΕΕ θα δυσκολευτεί να βρει τρόπο αντιμετώπισης ενδεχόμενων μελλοντικών ελλείψεων στην τροφοδοσίαν, καθ οδόν προς την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ διαθέτει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, ξεχνώντας την ενεργειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός, «Έχουμε περίπου 54 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας».
Λύση για τον Γιάννη Μανιάτη αποτελεί «να προχωρήσει η Ευρώπη παράλληλα, με την ίδια ορμή κι αποφασιστικότητα στην πράσινη ανάπτυξη στην κατεύθυνση επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας κι επάρκειας, όπως και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

Όσον αφορά στη χώρα μας, είπε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ΝΔ της Κρήτης και Νότια της Πελοποννήσου, που έχουν ανατεθεί την τελευταία διετία στις ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL, ΤΟΤΑL και στα EΛΠΕ και φαίνεται να μην ενδιαφέρουν». Κι ανέφερε πως «δεν έχει προχωρήσει τίποτε από τη δημοσίευση της περιβαλλοντικής μελέτης στα μέσα του 2019, μετά από προσφυγές στο ΣτΕ κι επανειλημμένες αναβολές της απόφασης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα