back to top
18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μ. Τσολάκη: Ποτέ πολύ νωρίς, ποτέ πολύ αργά για την πρόληψη της άνοιας

Διαβάστε επίσης

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις σύγχρονες αναπτυγμένες χώρες, ανέδειξε  την άνοια και την συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή της- το Αλτσχάιμερ– ως ένα τεράστιο ιατρικό πρόβλημα με κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της έκτασης και της σοβαρότητας του ζητήματος. Περίπου 50  εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν παγκοσμίως, ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προβλέπει ανησυχητικές εξελίξεις για το μέλλον με εκτόξευση του αριθμού όσων θα  βλέπουν να σαρώνονται οι ζωές και οι αναμνήσεις τους.

Καμπανάκι αφύπνισης και ενεργοποίησης της κοινής γνώμης χτυπά μέσω του Αθήνα 984 η κυρία Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών. 

«Με το μήνυμα «Ποτέ πολύ νωρίς ποτέ πολύ αργά» η παγκόσμια εταιρία Αλτσχάιμερ  επιδιώκει να υπενθυμίσει τη σοβαρότητα της πρόληψης για την άνοια. Υπάρχουν 12 προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου που αν τελικά ελεγχθούν, θα  μειωθούν κατά  περίπου 110 χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα μας, σε ένα ποσοστό 40% έως το 2050 οπότε αναμένεται να αγγίξουν τις 300 χιλιάδες» είπε στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρα για το Αλτσχάιμερ.

Οι πάσχοντες από άνοια στην Ελλάδα αγγίζουν τις 200 χιλιάδες, αριθμός όχι ιδιαιτέρως υψηλός συγκριτικά με τα δεδομένα άλλων ανεπτυγμένων κρατών της Δύσης.

Στα θετικά της ελληνικής κοινωνίας συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την κυρία Τσολάκη,  «η εκτεταμένη χρήση ελαιόλαδου, η στήριξη των ηλικιωμένων από την οικογένεια και  το γεγονός ότι γενετικά έχουμε ένα μικρό ποσοστό του συχνότερα εμφανιζόμενου γονιδίου κινδύνου. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να  αγωνιστούμε ώστε να περιοριστεί δραστικότερα.»   

Ως ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για την εκδήλωση άνοιας ενοχοποιείται ο διαβήτης επειδή καταστρέφει τα αγγεία του σώματος και του εγκεφάλου.

«Γι αυτό ακριβώς, οι ασθενείς  πρέπει να μη διστάζουν να καταφεύγουν στην επιστήμη.. Υπάρχουν εξαιρετικά φάρμακα τα οποία θα πρέπει να παίρνουν σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τους, μόλις διαγνωστεί η νόσος» αναφέρει η καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.

Το ίδιο επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί και η υπέρταση.

«Σε περίπτωση που αισθανόμαστε συχνά πονοκεφάλους μετά την ηλικία των 40, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Η ανεβασμένη πίεση προκαλεί μικρές αιμορραγίες και ισχαιμικά επεισόδια, με τις βλάβες προοδευτικά να συσσωρεύονται και να οδηγούν στην εκδήλωση άνοιας» καταλήγει κλείνοντας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα