back to top
22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σ. Γκίκας: Η υπαγωγή της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία τους

Διαβάστε επίσης

Για τις αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη ο βουλευτής της ΝΔ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Στέφανος Γκίκας.

Έχοντας ως επίκεντρο της πρόληψη και την Πολιτική Προστασία, στόχος του, όπως εξήγησε, είναι η αρτιότερη οργάνωση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, το εν λόγω νομοσχέδιο αυτό αποκαθιστά την ισόρροπη ανάπτυξη πρόληψης και καταστολής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ιδιαίτερα τη θέσπιση Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών, ο οποίος έρχεται να ενισχύσει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας σε συμβάντα και επιχειρήσεις εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών.

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει την αναδιάρθρωση όλων των δομών της Πολιτικής Προστασίας και ενισχύει τις αρμοδιότητες του αρμόδιου Υπουργείου. Επίσης, δημιουργεί ένα δίκτυο για έρευνα και διάσωση στο χερσαίο χώρο το οποίο νομοθετήσαμε στο τέλος του 2022 και στο οποίο, προστίθενται πλέον οι Αεροδιακομιδές. Επομένως,  με τη συμμετοχή και του  ΕΚΑΒ, αυτό το νέο δίκτυο θα εμπνέει επιπλέον αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες», ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα ότι γίνεται επιτέλους πράξη η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δικτύου παροχής υπηρεσιών εναέριας έρευνας- διάσωσης και αεροδιακομιδών ,  με διαβάθμιση της κατάστασης ετοιμότητας ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να κινητοποιούνται αναλόγως.

«Μέχρι να παραγγείλουμε τα ειδικά μέσα και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό, θα προχωρήσουμε σε μίσθωση ελικοπτέρων καθώς και του απαραίτητου προσωπικού από χώρες που γνωρίζουν πολύ καλά την έρευνα διάσωση στον χερσαίο χώρο όπως είναι η Αυστρία ή η Ελβετία. Εντός του επόμενου έτους, θα έχει ήδη δημιουργηθεί το μείζον», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία σταθμών βάσης με επικεφαλής από την Πυροσβεστική, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για την αμεσότερη αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των ηλεκτρικών δικτύων που διέρχονται από δάση και δασικές εκτάσεις, είναι ένα αναγκαίο μέτρο  για την προστασία τόσο των ηλεκτρικών δικτύων όσο και της ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας των δασών.

«Αυτό το νομοσχέδιο, εκτός από το σκέλος που συνδράμει την διαδικασία των αεροδιακομιδών είναι πολύ σημαντικό διότι επενδύει στην πρόληψη. Έχουμε δει στη χώρα μας την ένταση των καιρικών φαινομένων και εν γένει των φυσικών καταστροφών άρα πρέπει να προλαμβάνουμε και να έχουμε ανθεκτικότητα. Ως προς την πρόληψη, περιλαμβάνει σειρά άρθρων ώστε με επιστημονική τεκμηρίωση να μπορούμε να προγνώσουμε το εύρος των φυσικών φαινομένων αλλά κυρίως την επίδραση που θα έχουν στις υποδομές και στην ασφάλεια των πολιτών. Ουσιαστικά, θεραπεύει τις αδυναμίες συντονισμού που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια», επισήμανε.

Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών αλλά και φορέων σχετικά με την υπαγωγή της ΕΜΥ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας καθώς και του Αστεροσκοπείου, διευκρίνισε: «Υπήρξαν κάποιες διαφορετικές απόψεις από τους φορείς. Θεωρώ ότι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ήταν τέτοιες που δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργία και των δύο υπηρεσιών θα συνεχιστεί κανονικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Ειδικά η ΕΜΥ θα αναβαθμιστεί και σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσεται η λειτουργία και η προσφορά της στην Εθνική Άμυνα της χώρας».

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα