back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

A. Λυκουρέντζος: Δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν, ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε οικονομική ευστάθεια

Διαβάστε επίσης

Καθησυχαστικός ότι ο ΕΛΓΑ είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά τις  αγροτικές αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εμφανίστηκε ο πρόεδρος του  Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων  Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, με την  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κλείνουν και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.
«Ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός οργανισμός, έχει έσοδα από τους παραγωγούς που ασφαλίζουν την παραγωγή τους. Η αξία της παραγωγής ασφαλίζεται από 4%, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Αυτό  σημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ εισπράττει γύρω στα 160 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι δαπάνες που έχει πληρώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μεσοσταθμισμένα 250 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα αυτό έχει καλυφθεί από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να  δώσει  στον ΕΛΓΑ τα αναδρομικώς οφειλόμενα δέκα ετών, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Με τα 400 εκατ. ευρώ που μας δόθηκαν στην τετραετία,  ο ΕΛΓΑ πληρώνει σε μια δόση το 100% της αξίας της υπολογιζόμενης αποζημίωσης. Πλέον,  δεν χρωστάμε τίποτα σε κανένα για τις προηγούμενες χρήσεις, ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε οικονομική ευστάθεια», εξήγησε.
Μάλιστα, τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση, στις 31 Ιανουαρίου 2024, με σκοπό να αποφασίσει την πληρωμή των πορισμάτων που έχουν κοινοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα για το 2023.
«Επί των ημερών μας,  οι αποζημιώσεις δίνονται κάθε χρόνο  γρηγορότερα από ότι παλαιότερα. Εκεί που οι άλλοι ξεκινούσαν να τις δίνουν τμηματικά , εμείς ολοκληρώνουμε τις πληρωμές τους», σημείωσε.
Σχετικά με το ταμειακό απόθεμα του ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι διαθέτει 150 εκατ. ευρώ από την είσπραξη ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2023 και περίπου 30 εκατ. ευρώ από τις προηγούμενες χρήσεις.
«Τη φετινή χρονιά, οι υποχρεώσεις ανέρχονται  στα 200 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023 και γι αυτό δεν ανησυχούμε, θα ανταποκριθούμε με επιτυχία», πρόσθεσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι επιτακτική η ανάγκη ένα ποσοστό από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (σ.σ. η ενοποιημένη Αγροτική Πολιτική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης) να κατευθύνεται σε ένα  Ταμείο  το οποίο θα αξιοποιείται για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούνται στην αγροτική παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, έκανε λόγο για μια διαρθρωτική αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και τη  νομοθέτηση ενός εκσυγχρονισμένου συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων, το οποίο θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες και τις  απαιτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων.
«Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης. Επί της ουσίας, παρά τις δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όπως η κακοκαιρία, οι πλημμύρες ή οι πυρκαγιές, καθιερώσαμε- για παράδειγμα- τις προκαταβολές οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος, αυξήσαμε τις υπερωρίες των εργαζομένων ενώ και οι  προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις εκτινάχθηκαν λόγω των αναγκών. Έγιναν πολλά και σημαντικά που έχουν αντίκτυπο στο εισόδημα του αγρότη», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό που καταβάλουν οι παραγωγοί για την ασφάλιση του κεφαλαίου τους, υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά στη βασική ασφάλιση, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ώστε να επιβάλουν κάποια δραματική αύξηση ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς. Όμως, εάν μιλάμε για την αναμόρφωση του κανονισμού και επιπρόσθετες καλύψεις, αυτό θα αφορά την προαιρετική ασφάλιση και όποιος επιθυμεί θα το επιλέγει».
Όσο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών ανέφερε: «Οι αγρότες είναι στις κινητοποιήσεις, δεν υπάρχει αίτημα αυτή τη στιγμή που να πρέπει να απαντήσει ο ΕΛΓΑ ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την ημέρα της  κακοκαιρίας Daniel μέχρι τις γιορτές κάναμε όλες τις συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς. . Δώσαμε  140 ευρώ προκαταβολή για το βαμβάκι αντί 100-110 ευρώ και 850 ευρώ για τα  βοοειδή αντί για 500 ευρώ. Eργαζόμαστε σκληρά, δεν πουλάμε λαϊκισμό και κολακείες, τους λέμε την αλήθεια και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα