back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δ. Τεμπονέρας: Το πολιτικό σύστημα βιώνει συνθήκες καχεκτικής ισορροπίας

Διαβάστε επίσης

Για την πρωτοβουλία της αυριανής εκδήλωσης με θέμα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» και ομιλητές τον ίδιο, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστοδουλάκη και τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου καθώς και για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, που -όπως χαρακτηριστικά είπε- όταν συντονίζονται, όπως στην περίπτωση του δήμου Αθηναίων, κερδίζουν.

«Το πολιτικό σύστημα βιώνει συνθήκες καχεκτικής ισορροπίας. Έχουμε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος ένα ισχυρό δεξιό κόμμα και μια κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση ενώ παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς επομένως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέτωπο, όπως αυτό αρχίζει να αχνοφαίνεται είτε με τις κινητοποιήσεις των αγροτών είτε με εκείνες των φοιτητές, απέναντι στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ», επισήμανε, αρχικά.

Σχετικά με την πρότασή του για την διαμόρφωση του «Μετώπου Δημοκρατίας», για μια νέα, μεγάλη και συμπεριληπτική Αριστερά προοδευτικού χώρου, ο κ. Τεμπονέρας τόνισε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση των καταβολών του ΣΥΡΖΑ ως ευρύτερη συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων: «Η Αριστερά έχει μακρά παράδοση και στις διασπάσεις αλλά και στις μεγάλες συνθέσεις. Έχω καταθέσει στο πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου μια πρόταση για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου μετώπου δημοκρατίας το οποίο θα περιλαμβάνει ανένταχτους πολίτες, κοινωνικούς φορείς, συλλογικότητες καθώς και τα υφιστάμενα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Πρόκειται για μια κοινωνικοπολιτική πρωτοβουλία η οποία έχει αποκλειστικά και μόνο τον χαρακτήρα κοινωνικού μετώπου. Η κοινωνική κίνηση δημιουργεί πολιτική ώσμωση και φέρνει κοντά τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου».

Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, ως στελέχη των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, οφείλουν να αναλάβουν κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες, εκτιμώντας παράλληλα ότι «πρέπει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να διευρυνθεί περαιτέρω και να αγκαλιαστεί και από τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου».

Και σημείωσε εν συνεχεία: «Είμαστε ανήσυχοι τόσο για την επέλαση της ακροδεξιάς όσο και για την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ηγεμονίας και γι’ αυτό προσπαθούμε να αναζητήσουμε λύσεις που θα δώσουν προοδευτική διέξοδο».

Πρόσθεσε δε ότι «ο μεγάλος κερδισμένος από τον στείρο ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων θα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα μεγάλα ζητήματα, στους θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία, δείχνει ότι εάν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα και μείνουμε στις περιχαρακώσεις του χθες, η κατάσταση που βιώνουμε θα εξακολουθήσει να αναπαράγεται».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πρωτοβουλίες και στο εξωτερικό, χωρίς περιχαρακώσεις, έχει συναντηθεί με ηγέτες που έχουν αναφορά είτε στην αριστερά είτε στον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο και έχει δείξει ο ίδιος το δρόμο και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι μπροστάρης και πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδικασία».

Όσο για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι-κατά τον ίδιο- η δεύτερη θέση «προκειμένου να μη μείνει εκτός τροχιάς κυβερνησιμότητας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα