back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Π. Μαρινάκης: Ο όρος γυναικοκτονία υπάρχει, επικοινωνιακή εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης

Για τη στυγερή γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων μίλησε -μεταξύ άλλων- στον Αθήνα 9.84 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο όρος γυναικοκτονία υπάρχει. Δύο είναι οι διαστάσεις της, η κοινωνική, στην οποία συμφωνούμε και η νομική που ελλοχεύει υποκρισία και διάθεση επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση», ανέφερε στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείς εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπών -παραιτήσεων στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας απάντησε: «Δεν έχουμε τη λογική να πάρουμε κεφάλια. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζεται ισοπεδωτικά η Αστυνομία αλλά να κάνει τη δουλειά της. Αν κριθεί ότι κάποιος έχει εμπλοκή που οδήγησε στο έγκλημα, θα υπάρξουν συνέπειες» και συμπλήρωσε: «Δεν έγινε αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όμως, επειδή μπορεί κάποιοι να μην έκαναν αυτό που έπρεπε, αυτό δεν θα πρέπει να ακυρώνει τη δουλειά που γίνεται από την ΕΛ. ΑΣ».

Παράλληλα, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευθεί για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών, έκανε λόγο για επικοινωνιακό τρικ, τονίζοντας ότι την αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα θα την αναδείξει η δικαιοσύνη.

 

Για το νέο περιστατικό γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους και πιθανές ευθύνες της Αστυνομίας

«Πρόκειται για ένα γεγονός που προκαλεί θλίψη και οργή. Έχασε τη ζωή της μια γυναίκα, ακριβώς επειδή ήταν γυναίκα, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης κυριαρχίας κάποιου. Πρέπει να διερευνηθεί αν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο και να αποδοθούν με νηφαλιότητα ευθύνες σε όσους δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Επίσης, πρέπει να μάθουμε πόσο κοντά στον φρουρό συνέβη η γυναικοκτονία, να διερευνηθεί αν μπορούσε να δει κάτι και,  αν είδε, γιατί δεν παρενέβη. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια στην Αστυνομία. Περίπου 1700 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει σε μάχιμη υπηρεσία στα αστυνομικά τμήματα ενώ υπάρχουν 18 εξειδικευμένα κέντρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και πρόκειται να δημιουργηθούν άλλα 45».

Για τον όρο γυναικοκτονία

«Δεν είναι γυναικοκτονία επειδή το θύμα είναι γυναίκα, αλλά γιατί σκοτώθηκε λόγω της υποτιθέμενης υπέροχης που θεωρεί ότι έχει ο θύτης έναντι του θύματος που είναι γυναίκα. Το να αντιμετωπίσεις το έγκλημα με διαφορετικό τρόπο είναι σωστό, αλλά η νομική διάσταση του όρου ελλοχεύει υποκρισία και πολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Είναι λάθος πάνω σε μια στυγερή δολοφονία κάποιες πολιτικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά το θέμα. Η γυναικοκτονία είναι ένας όρος που ορθότατα αναγνωρίζεται αλλά το να λέμε να μπει ως ειδική διάταξη στον ποινικό κώδικα ενώ προβλέπεται η μεγίστη των ποινών, είναι υποκρισία».

 

Για το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη

«Είναι πολύ λυπηρό στο όνομα ενός από τα πιο τραγικά δυστυχήματα που έχει βιώσει η χώρα μας, να παίζονται τέτοια παιχνίδια. Πρόκειται για ένα άνευ ουσίας επικοινωνιακό τρικ της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι για να γίνει συζήτηση για Προκαταρκτική Εξέταση πρέπει να κατατεθεί κατηγορητήριο και να μαζευτούν υπογραφές. Όλοι θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλους, χωρίς αστερίσκους. Κανείς δεν είναι αθώος επειδή μπορεί να ήταν υπουργός ή επειδή μπορεί να είχε οποιαδήποτε ιδιότητα αλλά και κανείς δεν είναι ένοχος επειδή το λέει οποιοσδήποτε πέραν της δικαιοσύνης την οποία πρέπει να αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε οτιδήποτε, με επιχειρήματα και χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης, Την αλήθεια για τα Τέμπη θα την αναδείξει η δικαιοσύνη.

Είναι σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή έρευνα και η διερεύνηση προχωράει γρήγορα, και δεν εξαιρεί κανέναν. Προφανώς και υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τον οποίο αλλάξαμε για να μην παραγράφονται υποθέσεις .  Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα. Γιατί σπεύδει η αντιπολίτευση να θέσει θέμα Προανακριτικής Επιτροπής χωρίς να έχει πει κάτι η δικαιοσύνη; Θέλει να πάμε σε ευρωεκλογές με ατζέντα το δυστύχημα των Τεμπών. Δε θέλουν δικαιοσύνη στη πραγματικότητα, θέλουν μια στείρα αντιπαράθεση. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης. Το να κατασκευάζουμε κατηγορίες περί ενδεχόμενου δόλου για έναν υπουργό επειδή δεν υλοποιήθηκε μια σύμβαση είναι ποινικός λαϊκισμός στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων».

Για το μονταρισμένο ηχητικό υλικό σταθμάρχη και μηχανοδηγών 

«Τα δύο σοβαρά θέματα είναι αν η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με τα σωστά στοιχεία -που αυτό συμβαίνει- και από την άλλη, υπάρχει  η αλλοίωση στοιχείων με στόχο την παραπλάνηση. Δεν υπήρχε ζήτημα να πειστεί κάποιος περί ανθρώπινου λάθους. Όλες οι συνομιλίες εξαιρουμένης της επίμαχης οδηγούσαν στη συνδρομή και του ανθρώπινου παράγοντα. Δυστυχώς το φαινόμενο της διαρροής από δικογραφίες έχει ξεκινήσει πριν από τα Τέμπη. Κακώς διέρρευσαν στοιχεία. Δεν συνιστά απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης το επίμαχο ηχητικό».

 

Για την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα κατά της Μαρέβας Μητσοτάκη

«Ο πρωθυπουργός ως πολίτης και ως σύζυγος δικαιούται να καταθέσει ως μάρτυρας. Στη θέση του θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Ας αφήσουμε στην άκρη συζύγους και παιδιά. Η αντιπαράθεση επί προσωπικού είναι θλιβερή και δεν οδηγεί πουθενά. Γιατί θα πρέπει να χτυπάμε έναν άνθρωπο επειδή είναι σύζυγος του πρωθυπουργού;»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα