back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Φ. Μεταλληνού: Έντονη βιωματική εμπειρία η ολική έκλειψη ηλίου

Διαβάστε επίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι σε Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά, παρακολούθησαν με δέος την ολική έκλειψη ηλίου, αυτό το μοναδικό πλανητικό υπερθέαμα που ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 ώρα Ελλάδος, με τη Σελήνη να καλύπτει ολόκληρο τον Ηλιακό δίσκο, κάνοντας τη μέρα… νύχτα.

Η Αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού η οποία βρέθηκε στην πόλη Ντουράνγκο στο Μεξικό, περιέγραψε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη την ξεχωριστή εμπειρία της ολικής έκλειψης ηλίου η οποία ήταν ορατή από τη χώρα της Βόρειας Αμερικής, καθώς το φεγγάρι «μπλόκαρε» τον ήλιο για έως και 4,5 λεπτά.

Όπως εξήγησε «κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης, οι επιστήμονες μελετούν την εξώσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως στέμμα ή κορώνα και κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μελετήσουν τις εκλάμψεις- εκρήξεις στα ανώτερα στρώματα του Ήλιου, που απελευθερώνουν τεράστια ποσά ενέργειας και σωματιδίων στο περιβάλλον και συνοδεύονται με μια λάμψη».

Και πρόσθεσε με ενθουσιασμό: «Είδαμε από την αρχή την έκλειψη, χωρίς εμπόδια καθώς ο καιρός ήταν πάρα πολύ καθαρός , δίχως νεφοκάλυψη και θαυμάσαμε την καταπληκτική εικόνα του ηλιακού στέμματος και του φωτεινού δίσκου να κρύβεται πίσω από τη Σελήνη ενώ παρατηρήσαμε στον ουρανό πλανήτες που υπό το φως του ήλιου δεν φαίνονται, όπως η Αφροδίτη, ο Δίας, ο Άρης και ο Κρόνος».

Η κ. Μεταλληνού, έχει βρεθεί σε δύο ακόμα εκλείψεις ηλίου κατά το παρελθόν, στην Κίνα αλλά και στην Ελλάδα και συγκεκρiμένα στο Καστελόριζο, το 2006, ενώ, υπογράμμισε ότι η επόμενη έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026 και στην χώρα μας το 2088.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα