back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στέλιος Λουκίδης: Να δούμε πόσο θα επηρεάσει ο εμβολιασμός το τείχος ανοσίας και πώς θα απλωθεί σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, για να χτιστεί

Διαβάστε επίσης

12-02-2021

Παρά τη συνεχή πληροφόρηση και την ιατρική γνώση που έχει κάνει άλματα, κάποιοι παράμετροι της πανδημίας εξακολουθούν να διαφεύγουν από το ραντάρ της έρευνας και παραμένουν εκτός ιατρικού γνωστικού πεδίου.  Για όλα όσα ακόμα αγνοούμε σε σχέση με τον covid 19. μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

«Το πρώτο και σημαντικό, είναι ότι δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία. Υπάρχουν φαρμακευτικές παρεμβάσεις αλλά δεν είναι ιδανικές για την αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Υπάρχουν φάρμακα, αλλά όχι αυτά που θα επηρεάσουν θετικά στην κατεύθυνση επιβίωσης του ασθενούς.

Το δεύτερο στοιχείο που παραμένει άγνωστο είναι ο εμβολιασμός. Με την έννοια ότι θα πρέπει να δούμε πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει το λεγόμενο τείχος ανοσίας και πώς θα απλωθεί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ώστε να μπορέσει να …χτιστεί. Αυτά είναι τα δύο βασικά κομμάτια στα οποία θα πρέπει να επικεντρώσουμε πλέον τη προσπάθεια και τη δουλειά μας.»

Για την κάλυψη κάθε οργανισμού από το εμβόλιο και τη διάρκεια της ανοσίας, ο κ Λουκίδης παρέπεμψε στα αναμενόμενα μέχρι τον Οκτώβριο αποτελέσματα κλινικών μελετών με τη συμμετοχή 40.000 έως 50.000 εθελοντών, από τα οποία και όπως είπε θα φανεί τι γίνεται με την ανοσία κι εάν θα χρειαστεί και τρίτη δόση.

Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια αγωνία να βρεθεί το φάρμακο για την πανδημία, τόνισε πως «παρά τη μεγάλη επιστημονική προσπάθεια, πρέπει να περάσει ένα στάδιο, που δεν είναι μικρό χρονικά. Επί ένα χρόνο, η επιστήμη ουσιαστικά έχει αλλάξει δρόμο και ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση του covid 19, αναζητώντας λύσεις σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση.»

Σε σχέση με τα μέτρα προστασίας ξεκαθάρισε ότι «εάν κάποιος φορά σωστά τη χειρουργική μάσκα (μέσα η μύτη, όχι χαλαρά και κάτω από το πηγούνι) και τηρεί την απόσταση, είναι απολύτως καλυμμένος. Επίσης, η υφασμάτινη μάσκα τριών επιπέδων είναι σε μεγάλο ποσοστό ασφαλής. Η σωστή απόσταση μπορεί να βοηθήσει πολύ πρακτικά.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα